x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun IICCR cere Parchetului anchetarea generalui Pleşiţă pentru terorism

IICCR cere Parchetului anchetarea generalui Pleşiţă pentru terorism

de Jurnalul National    |    07 Noi 2007   •   00:00

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romănia (IICCR) a depus, marţi, la Parchetul instanţei supreme, o sesizare penală in care ii acuză pe generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă şi pe alţi cinci foşti diplomaţi ai Ambasadei Republicii Socialiste Romănia la Bonn de fapte de terorism..
• Confesiunile generalului Pacepa: Nicolae Plesita, teroristul de la Europa Libera

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romănia (IICCR) a depus, marţi, la Parchetul instanţei supreme, o sesizare penală in care ii acuză pe generalul de Securitate Nicolae Pleşiţă şi pe alţi cinci foşti diplomaţi ai Ambasadei Republicii Socialiste Romănia la Bonn de fapte de terorism.

IICCR arată, intr-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că cei cinci diplomaţi pe care ii acuză de terorism sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu şi Ion Grecu.

In plăngerea depusă la Parchetul instanţei supreme, IICCR susţine că prin aceste fapte de terorism, cei şase ar fi urmărit lichidarea fizică a unora dintre opozanţii regimului comunist şi provocarea de teamă şi panică in răndul celorlalţi contestatari sau potenţiali contestatari ai acestui regim.

Acuzaţiile aduse in plăngerea penală se referă la săvărşirea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune, lipsire de libertate in mod ilegal, vătămare corporală gravă, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materialelor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, asociere pentru săvărşirea de infracţiuni, precizează sursa citată.

Acuzaţiile sunt argumentate cu documente de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunistă est-germană), AVH (Securitatea comunistă ungară), cu adrese oficiale, cu mărturii din diferite surse sau articole din media.

Potrivit IICCR, documentenle se referă "la plasarea, in februarie 1981, a unor dispozitive explozive in coletele expediate către trei cunoscuţi contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu şi Âşerban Orescu), cu intenţia de a cauza moartea sau vătămarea corporală gravă a acestora, precum şi participarea la alte atentate, atacuri cu gaze ori la răpirea şi asasinarea unor persoane".

Sesizarea depusă, marţi, la Parchetul instanţei supreme, este a patra adresată procurorilor de către IICCR. Sesizările anterioare au avut in vedere demersul impotriva ofiţerilor de Securitate care au racolat minori (decembrie 2006), cel impotriva a 210 comandanţi de penitenciare acuzaţi de genocid (mai 2007) şi cel impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanităţii (august 2007).

Generalul in rezervă Nicolae Pleşiţă, şeful Departamentului de Informaţii Externe (DIE) al fostei Securităţi, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Âşacalul. Pleşiţă ar fi fost una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romănia comunistă, alături de generalul Iulian Vlad (şeful fostei Securităţi), Tudor Postelnicu (fost ministru de Interne) şi Gisela Vass (adjunctă a şefului departamentului pentru relaţii internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Romăn, care s-a ocupat in mod special de relaţiile cu "organizaţiile revoluţioare din intreaga lume").

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin