x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun În abisul Mării Negre a fost descoperit un râu subacvatic

În abisul Mării Negre a fost descoperit un râu subacvatic

02 Aug 2010   •   00:00

Oamenii de ştiinţă au folosit un submarin robotic pentru a studia pentru prima oară un canal adânc, identificat pe fundul Mării Negre. Ei au descoperit că acest canal este de fapt albia unui râu subacvatic, un torent de apă sărată care modifică geografia abisală creând maluri şi câmpii inundabile, asemenea unui râu de suprafaţă.



"Apa acestui torent este mai densă decât apa din jur pentru că are o concentraţie mai ridicată de sare şi transportă foarte multe sedimente", a explicat Dr Dan Parsons, cercetător la Universitatea din Leeds, citat de Agerpres.

Torentul "curge printr-o albie formată pe platforma marină a Mării Negre, la fel cum un râu curge la suprafaţă. Câmpiile abisale ale oceanelor noastre sunt asemenea deşerturilor de la suprafaţă, în sensul în care este foarte puţin probabil să găsim forme de viaţă care să le populeze". Aceşti torenţi pot transporta substanţe nutritive chiar şi la aceste adâncimi, făcând posibilă dezvoltarea unor forme de viaţă extremofile, explică cercetătorul britanic.

Acest râu subacvatic se naşte în zona Strâmtorii Bosfor, acolo unde apa Mării Mediterane, mai densă şi mai sărată, se scurge în bazinul Mării Negre, un fost lac cu apă dulce ce are un conţinut de sare mult mai scăzut decât al Mediteranei.

Este singurul râu subacvatic descoperit până în prezent. Râul subacvatic curge cu o viteză de aproape 2 metri/secundă şi are un debit de 22.000 de metri cubi de apă/secundă, de 350 de ori mai mare decât Tamisa şi de 10 ori mai mare decât Rinul,unul dintre cele mai mari râuri din Europa. Cursul acestui râu subacvatic este de doar 60 de kilometri, după care se prăbuşeşte într-o groapă abisală.

×
Subiecte în articol: lumea