Instalaţiile nucleare ale Iranului sunt în pericol, scrie Jerusalem Post. Israelul face planurile de atac şi pregăteşte un raid aerian, cu sau fără acordul Statelor Unite. Sursele citate din Ministerul israelian al Apărării recunosc că un atac coordonat este mai eficient, însă nu strică să ai pregătite "variante care nu includ coordonarea"
Jurnaliştii apreciază că un astfel de atac are şanse minime de reuşită fără permisiunea SUA. Motivul principal ar fi că spaţiul aerian irakian, pe unde avioanele de luptă israeliene ar trebui să treacă, sunt sub control american. Şi cei direct implicaţi sunt de acord: "Exista o gamă variată de riscuri pe care trebuie să le ia în considerare cineva care vrea să lanseze o astfel de operaţiune", a spus un înalt oficial israelian.
Deşi Iranul a declarat în repetate rânduri că programul nuclear are scopuri strict civile, serviciile secrete israeliene îşi menţin îngrijorarea că Teheranul are toate resursele pentru a realiza bomba atomică. În acest context, premierul Ehud Olmert i-ar fi spus preşedintelui american George W. Bush că "ultima şansă de a distruge programul nuclear al Teheranului trece!". Îngrijorarea israelienilor că Statele Unite "nu fac nimic pentru a împiedica Iranul să devină o putere nucleară" creşte pe zi de trece. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Hassan Qashqavi, respinge în continuare acuzaţiile: "Credem că prezentul context regional şi internaţional, precum şi condiţiile situaţiei complicate cu care se confruntă Israelul nu-i vor permite să lanseze atacuri militare împotriva altor state. Israelul ameninţă ca să-şi promoveze războiul psihologic şi de imagine."
Premisele unui atac militar
Potrivit presei, în cursul verii, Israelul şi-a întărit capacităţile militare, tocmai pentru a ataca Iranul: au fost cumpărate 90 de avioane F-16I şi două submarine Dolphin din Germania, capabile să folosească rachete nucleare. Până la sfârşitul anului viitor, statul va mai achiziţiona încă iar 11 aparate F-16I. De asemenea, au avut loc manevre militare în Mediterana, pe care experţii le consideră ca fiind "o repetiţie generală" în vederea atacării Iranului. Mai mult, în urmă cu două luni, The Guardian susţinea că Ehud Olmert i-ar fi cerut lui George W. Bush acordul pentru un atac împotriva Iranului, însă ar fi fost refuzat.
Antena3.ro
Citește pe Antena3.ro