x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Italia / Romii sînt supervizaţi de către trei comisari

Italia / Romii sînt supervizaţi de către trei comisari

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Iun 2008   •   00:00
Italia / Romii sînt supervizaţi de către trei comisari

Autorităţile italiene au publicat în Monitorul Oficial cele trei ordonanţe de Guvern pentru numirea prefecţilor de Roma, Milano şi Napoli în funcţia de comisari extraordinari pentru criza romilor, relatează agenţia de presă APCOM.

Autorităţile italiene au publicat în Monitorul Oficial cele trei ordonanţe de Guvern pentru numirea prefecţilor de Roma, Milano şi Napoli în funcţia de comisari extraordinari pentru criza romilor, relatează agenţia de presă APCOM.

ATRIBUŢII SPECIALE. Cei trei comisari - Carlo Mosca (Roma), Gian Valerio Lombardi (Milano) şi Alessandro Pansa (Napoli) - vor trebui să rezolve problema "taberelor comunităţilor de nomazi" în Lazio, Lombardia şi Campania. Cele trei ordonanţe prevăd şi acordarea a cîte un milion de euro pentru fiecarei comisar "pentru primele intervenţii". Prefecţii-comisari vor avea prerogative excepţionale în ceea ce priveşte taberele de romi, pe care le pot muta. Comisarii vor putea şi să treacă peste birocraţie la distribuirea nomazilor în teritoriu. În ordonanţe mai sunt prevăzute recensăminte în taberele abuzive şi, în colaborare cu poliţia, "adoptarea măsurilor necesare" în cazul persoanelor care pot fi îndepărtate sau expulzate din Italia, "adoptarea de măsuri vizînd demolarea taberelor abuzive şi preluarea terenurilor ocupate" de acestea, măsuri de integrare a romilor, şcolarizarea minorilor şi garantarea măsurilor sanitare. Cei trei comisari vor putea adopta "orice măsură necesară pentru depăşirea stării de urgenţă" şi vor colabora cu autorităţile regionale şi cu Crucea Roşie pentru intervenţii "umanitare şi pentru acordarea de asistenţă".


DECLARAŢII DURE. Numirea prefectului de Roma, Carlo Mosca, în funcţia de comisar pentru romi este "primul pas pentru a înfrunta în mod organizat criza persoanelor fără domiciliu fix", a declarat primarul capitalei italiene, Gianni Alemanno, citat de cotidianul Il Messagero, în ediţia sa electronică: "Săptămîna viitoare mă voi întîlni cu prefectul Mosca pentru a evalua primele intervenţii din aria metropolitană a Romei". Potrivit ministrului italian de interne, Roberto Maroni, la Roma există "90 de tabere mici" de romi. "Guvernul Berlusconi a făcut în 20 de zile ceea ce Prodi nu a reuşit să facă în 20 de luni. Numirea prefectului Lombardi în funcţia de comisar este un pas fundamental pentru a gestiona criza romilor şi pentru a diminua prezenţa excesivă a lor în oraş, şi prin conducerea lor la frontieră, aşa cum sperăm", a declarat viceprimarul de Milano şi însărcinat cu siguranţa, Riccardo De Corato, citat de agenţia de presă AGI. "Bineînţeles, vom citi cu atenţie ordonanţa, dar putem să spunem deja că autorităţile din Milano vor continua să garanteze colaborarea maximă, ca întotdeauna, după cum dovedesc şi diversele demolări de tabere ilegale din ultimele zile", a dat asigurări De Corato. Comisarul de Milano vorbise anterior de o "redistribuire" a nomazilor, concentraţi în prezent în capitala provinciei, pe tot teritoriul controlat de el: "Concentrarea lor în Milano este excesivă pentru că este vorba de o prezenţă ridicată într-un oraş cu o populaţie deja densă. Trebuie să îi mutăm în altă parte, unde problemele sunt mai puţin grave, în acord şi colaborare, pe cît posibil, cu alţi primari". Autorităţile din Milano au efectuat în ultimele zile o serie de controale pe unele linii de transport în comun frecventate de străini, pentru a identifica imigranţii ilegali, vizaţi apoi de proceduri de expulzare. În 21 mai, când Guvernul italian a adoptat un pachet pentru siguranţă, viceprimarul De Corato a anunţat că poliţia din Milano dispune deja de o listă de 2.000 de nomazi care ar putea fi expulzaţi.


COMISAR CORUPT? La Napoli situaţia este mai aparte, deoarece comisarul pentru romi Alessandro Pansa fusese anterior comisar pentru deşeuri, iar în această calitate el face obiectul unei anchete care vizează presupuse fapte de trafic ilegal cu deşeuri şi fals în acte publice. "Sînt convins că ancheta va demonstra că eu am avut un comportament corect", declara recent Alessandro Pansa pentru agenţia de presă ANSA, precizînd că investigaţia vizează o măsură pe care a adoptat-o în 18 decembrie 2007. El nu a vorbit despre conţinutul acestei măsuri. Oficialul s-a declarat "complet liniştit" şi a respins o eventuală demisie. Napoli şi întreaga regiune Campania se confruntă de 14 ani cu o criză recurentă a deşeurilor. Mafia napolitană, Camorra, este acuzată adesea pentru această criză, dar şi lipsa gropilor de gunoi, a incineratoarelor şi a trierii deşeurilor reprezintă cauze ale acestei situaţii. Soluţionarea problemei deşeurilor de la Napoli a fost una dintre principalele promisiuni făcute de noul premier Silvio Berlusconi în campania electorală, iar prima şedinţă a guvernului său a avut loc, în mod simbolic, în acest oraş. La finalul acesteia, Berlusconi a anunţat un set de măsuri, în special trecerea sub protecţia armatei a depozitelor de gunoi şi simplificarea procedurilor pentru deschiderea de noi asemenea centre.

×
Subiecte în articol: magazin milano