x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jocurile Olimpice/ Steven Spielberg nu va mai participa la festivitatea de deschidere

Jocurile Olimpice/ Steven Spielberg nu va mai participa la festivitatea de deschidere

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Feb 2008   •   00:00
Jocurile Olimpice/ Steven Spielberg nu va mai participa la festivitatea de deschidere

11:15 • Guvernul chinez a indicat, joi, că "regretă" decizia lui Steven Spielberg de a renunţa la participarea sa artistică la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 din cauza atitudinii Chinei faţă de criza din provincia Darfur. "China regretă comentariile lui Steven Spielberg", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Străine, Liu Jianchao.

Guvernul chinez a indicat, joi, că "regretă" decizia lui Steven Spielberg de a renunţa la participarea sa artistică la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 din cauza atitudinii Chinei faţă de criza din provincia Darfur. "China regretă comentariile lui Steven Spielberg", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Străine, Liu Jianchao.

REACŢIE. Marţi, regizorul american şi-a anunţat decizia de a nu mai fi membru în consiliul artistic care se ocupă de ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO din această vară (8 - 24 august). Declaraţia Beijing- ului a venit după două zile de tăcere din partea guvernului chinez, vizibil jenat de incident. În acest răstimp, doar ambasada chineză la Washington a reacţionat: "Având în vedere că problema Darfurului nu este o chestiune internă a Chinei şi nu a fost provocată de China, asocierea JO cu Darfur este nedreaptă şi iresponsabilă". Regizorul american urma să se ocupe de ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO 2008 împreună cu regizorul chinez Zhang Yimou, muzicianul american Quincy Jones şi cu taiwanezul Ang Lee. Criza umanitară din Darfur plonjează China în prima sa criză internaţională majoră legată de JO de la Beijing, la mai puţin de şase luni până la începerea competiţiei sportive. "Guvernul Sudanului este cel mai mare responsabil de producerea acestor crime în curs, dar comunitatea internaţională, în special China, ar trebui să facă mai multe pentru a pune capăt acestor suferinţe" îndurate de locuitorii provinciei Darfur, a spus regizorul.

ATITUDINE. Steven Spielberg a scris de mai multe preşedintelui chinez Hu Jintao pentru a cere ca Beijingul să facă presiuni asupra administraţiei de la Khartoum pentru a încheia conflictul din Darfur."Am încurajat în mai multe rânduri guvernul chinez să facă uz de influenţa sa pentru a aduce securitate şi stabilitate în regiunea Darfur", a afirmat regizorul şi producătorul, care este de părere că nu poate continua să lucreze cu Beijing, din cauza "conştiinţei sale". China este partener economic major al statului Sudan, iar legăturile cu administraţia de la Khartoum sunt percepute ca frână în cadrul eforturilor internaţionale de a face presiuni asupra guvernului sudanez în legătură cu provincia Darfur. Războiul civil din Darfur şi consecinţele sale au avut ca rezultate 200.000 de morţi şi 2 milioane de refugiaţi în decurs de patru ani, potrivit organizaţiilor internaţionale. Reacţia presei chineze nu s-a lăsat aşteptată: Global Times, singura publicaţie chineză specializată în politică externă, a fost şi singura care a scris despre acest subiect, titrând "Occidentul se serveşte încă o dată de JO pentru a face presiuni asupra Chinei", cu subtitlul "majoritatea chinezilor sunt dezgustaţi de acest procedeu al Occidentului. Nicio altă publicaţie, oficială sau semi-oficială, nu a scris nimic despre boicotul lui Spielberg. Nu numai presa scrisă, ci şi televiziunile şi site-urile de internet din China au păstrat tăcerea în legătură cu acest subiect.

×
Subiecte în articol: magazin darfur steven spielberg