x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Licitatii cu sume-record - Shakespeare si Stradivarius, la preturi de milioane

Licitatii cu sume-record - Shakespeare si Stradivarius, la preturi de milioane

19 Noi 2004   •   00:00

CIUDATENII
Nu doar colectionarii platesc sume exorbitante pentru obiecte din cele mai diverse. Mai sunt si unii care pur si simplu cheltuiesc cat altii intr-o viata pentru un singura piesa deosebita. Cartea Recordurilor de la Editura Rao i-a consemnat, fireste, constiincios.
MIRUNA MIHALCEA

Daca noi ne dorim o sticla de vin… mergem la supermarket. Si, de obicei, n-o alegem taman pe cea mai scumpa. Altii, pe de alta parte, daca au chef de-o licoare buna, se duc la licitatie. Unde lasa sute de mii de dolari pe-o sticla pe care, probabil, nici n-apuca s-o deguste, pentru ca devine repede piesa de rezistenta in arsenalul "de fite" al casei.

ALCOOL. Casa de licitatii Christie’s din Londra a batut recordul la vanzarea de vin. O sticla marca Chateau Lafitte, imbuteliat in 1787, a golit buzunarul americanului Christopher Forbes de 151.840 de dolari. Iar primul pahar de Beaujolais Nouveau, recolta din 1993, din Burgundia, Franta, a costat 1.382 de dolari. Un singur pahar. Cam cat o valora o picatura?!

PRINTURI. Cea mai valoroasa opera a lui Shakespeare, editata in 1626, a fost achizitionata cu suma-record de peste 6 milioane de dolari. Si ca sa ramanem la nume celebre, aflati ca cel mai valoros manuscris ilustrat este "Codex Hammer" al lui Leonardo da Vinci, in care prevedea inventarea submarinului si a motorului cu abur. Christie’s a obtinut 30 de milioane de dolari. Cel mai mic pret al celei mai scumpe reviste, Visionaire, este de 175 de dolari. Mai sunt si exceptii insa. Spre exemplu, colectionarii dau si 5.000 de dolari pentru numere greu de procurat, precum cel oferit intr-o caseta Louis Vuitton.

MUZICA. Cel mai valoros violoncel s-a vandut la Sotheby’s de data asta, pentru 1.213.278 de dolari. Violoncelul Stradivarius era lucrat la Cremona in Italia, prin 1968. Iar cea mai scumpa vioara a fost achizitionata de un colectionar anonim din Zürich. Cu toate ca suma nu a fost data publicitatii, un intermediar de obiecte de arta a precizat ca "s-a vandut cu aproximativ 1,25 milioane de dolari", adica… cea mai scumpa vioara!

PIETRE PRETIOASE. Domnilor si mai ales doamnelor…, daca vreti "bijuterii de bijuterii", duceti-va la centrul comercial pentru diamante din Anvers. In 2000 a inregistrat suma de 25,8 miliarde la vanzari. Cea mai scumpa piesa a fost un colier purtat de Nicole Kidman in "Moulin Rouge", evaluat la 1.000.000 de dolari. Si ca sa fim in ton, cea mai valoroasa caseta de bijuterii… goala, Cartier, decorata cu pietre pretioase si un fragment de otel din Egiptul antic, s-a vandut cu aproape 200.000 de dolari. In sfarsit, cel mai scump diamant, per carat, este un exemplar de culoare violet, vandut la Christie’s cu… 926.315 de dolari. Aproape un milion!!

ALTE SCUMPETURI. Cel mai scump stilou din lume s-a vandut la Harrods, Londra, in 1998, pentru 265.000 de dolari si e, evident, de sorginte elvetiana. Pe de alta parte, cel mai scump portofel n-a costat decat 74.816 de dolari. Da, da’ e din piele de corcodil, e-ncrustat cu diamante si coltare de platina si, pe deasupra, e o creatie Louis Quatorze si Mikimoto. Adica marca, domnule, nu gluma!

O lume nebuna, nebuna, nebuna...

De multe ori, semenii nostri sunt protagonistii unor evenimente cu totul imprevizibile, ei avand o serie de reactii pe masura. Comportamentul lor in asemenea momente se recomanda a fi mai degraba evitat decat imitat.
RADU POPA

CATEL "MANCATOR" DE TELEFOANE MOBILE. Un om de afaceri turc care si-a pierdut telefonul mobil, in speranta ca il va descoperi, a format propriul numar de pe un alt aparat. Proprietarul a constatat cu stupoare ca telefonul "suna" in stomacul cainelui sau. Patrupedul, profitand de un moment de neatentie a stapanului sau, a inghitit aparatul, marca Nokia. Crezand ca telefonul ii fusese furat de unul dintre angajatii statiei de benzina la care tocmai "isi facea plinul", barbatul s-a bucurat, fiind incredintat ca "digestia" cainelui il va ajuta sa isi recupereze telefonul.

CROCODILI, PAZNICI LA GAINI. O ferma din Cehia pentru cresterea puilor mari si-a rezolvat problemele create de exemplarele "subponderale" intr-un mod cu totul original: construirea unei ferme de crocodili in imediata apropiere. Ferma de pui de la Jevisovice, sudul Moraviei, trebuie sa se "debaraseze" anual de circa 50.000 de exemplare. Ferma de pui mari vinde circa 10 milioane de bucati anual, dar nu poate gasi cumparatori pentru pasarile ce cantaresc foarte putin.

SICRIU CU ALARMA. Un pensionar care intreaga viata a trait cu teama de a nu fi ingropat de viu a construit un sicriu cu un sistem de alarma incorporat. Francezul Angel Hays, de 87 de ani, sufera de tafefobie (teama de a fi ingropat de viu) de la varsta de 20 de ani. Victima a unui accident rutier, el a fost ranit atat de grav, incat familia a crezut ca a murit. Acum, octogenarul a construit un cosciug ce ii poate asigura supravietuirea in cazul in care este ingropat inainte de vreme. Sistemul de alarma emite semnale ce pot fi auzite la o distanta de 500 de metri, in cazul inregistrarii celei mai "slabe miscari" in interiorul cosciugului. Acesta mai contine un rezervor de apa, hrana, un sistem de aerisire si o cantitate apreciabila de uzo.

RUGBY "TERAPEUTIC" PENTRU GORILE. Gorilele de la Gradina Zoologica din Devon au primit cateva mingi de rugby pentru a se juca cu ele si a le stimula curiozitatea. Grupul de gorile, toate de sex masculin, au "cules" mingile de rugby si au inceput sa alerge, tinandu-le strans la piept. Nu peste mult timp, ele au inceput sa arunce mingile de la una la cealalta. Potrivit lui Phillip Knowling, angajat al Gradinii Zoologice, obiecte precum mingile de rugby pot stimula interesul si curiozitatea gorilelor. Acestea alearga cu mingile si incearca sa le "muste". Din cand in cand, ele lovesc mingile cu piciorul, dar nu se opresc din alergare.
×
Subiecte în articol: dolari