14:17 • Miron Cozma şi-a exprimat, la Lupeni, nemulţumirea faţă de numărul mic al participanţilor la marşul de solidaritate cu sindicaliştii încarceraţi, spunând că este surprins de lipsa de unitate a minerilor din Valea Jiului, care nu au o reacţie, deşi viaţa lor s-a degradat în ultima perioadă.
Miron Cozma şi-a exprimat, la Lupeni, nemulţumirea faţă de numărul mic al participanţilor la marşul de solidaritate cu sindicaliştii încarceraţi, spunând că este surprins de lipsa de unitate a minerilor din Valea Jiului, care nu au o reacţie, deşi viaţa lor s-a degradat în ultima perioadă.
"Sunt cam puţini aici (la marş n.r.), trebuia să vină măcar să-l vadă pe fostul lider de sindicat după zece ani. De fapt, singurii care au pierdut după momentul Cozia am fost noi, cei care au intrat în puşcărie, pentru că voi aţi avut de câştigat", a declarat, în faţa oamenilor, Miron Cozma.
Potrivit acestuia, sindicaliştii nu au făcut altceva decât să lupte pentru drepturile minerilor.
"Ştiţi cum a fost pe vremea liderilor de sindicat şi stiţi cum e acum. Odată cu arestarea mea a dispărut şi sindicalismul din România. Am ajuns azi să nu pot intra în Petroşani, la mine acasă. Oare de ce le este teamă de mine?", s-a întrebat Cozma.
Cozma l-a acuzat pe Iliescu şi pe "acoliţii" săi că au dat o lege prin care fostul preşedinte al României să nu poată fi anchetat de Procuratura Militară, el fiind civil.
"Dacă Iliescu nu poate fi anchetat, atunci şi liderii noştri ar trebui puşi în libertate, pentru că ei au fost condamnaţi de procurorii militari chiar dacă erau civili", a spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.
El a spus că îi va cere preşedintelui Traian Băsescu să îi graţieze pe Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, încarceraţi în Penitenciarul Târgu-Jiu, respectiv la Bârcea Mare (judeţul Hunedoara). Cozma a afirmat că preşedintele are pârghiile legale pentru graţierea acestora.
Miron Cozma va rămâne până luni în Valea Jiului, iar în cursul zilei de luni va participa la o misiune umanitară în municipiul Vulcani.
Aproximativ o sută de persoane au luat parte, duminică, la Lupeni, la marşul de solidaritate organizat de "Liga Muncitorilor, şomerilor şi Defavorizaţilor Sociali Miron Cozma", participanţii, în frunte cu Miron Cozma, cerând eliberarea din penitenciar a celor trei foşti lideri sindicali.
Marşul a început de la sediul din Lupeni al Ligii "Miron Cozma", participanţii parcurgând o distanţă de aproximativ 500 de metri pe bulevardul principal din localitate, până la monumentul minerului, unde au fost depuse coroane de flori.
Pe traseu, minerii, în frunte cu Miron Cozma, au scandat "Libertate" şi Unitate", cerând eliberarea lui Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu, încarceraţi în Penitenciarul Târgu-Jiu, respectiv la Bârcea Mare (judeţul Hunedoara).
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a făcut apel la autorităţile statului să îi elibereze pe cei trei foşti lideri ai minerilor condamnaţi în urma mineriadelor.
Miron Cozma le-a reproşat, duminică, celor aproximativ o sută de mineri strânşi în Lupeni, că nu au făcut nimic cât el a stat zece ani la închisoare şi alţi trei colegi se află în penitenciarele din România.
"Îmi este ruşine să spun asta, mai ales în faţa presei, dar mi-e ruşine cu voi. Nu vă recunosc, voi nu sunteţi minerii pe care i-am cunoscut eu. Un miner adevărat nu-şi lasă colegii în surpare timp de zece ani. Voi nu aţi făcut nimic, iar eu am stat în închisoare zece ani şi alţi trei colegi de-ai voştrii se află în situaţii delicate în penitenciarele din România", le-a spus Miron Cozma ortacilor adunaţi în faţa sediului Ligii "Munictorilor, şomerilor şi defavoziaţilor sociali".
Sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Miron Cozma a declarat că solicită redeschiderea dosarelor în urma cărora el şi alţi foşti lideri sindicali ai minerilor au fost condamnaţi la diferite pedepse privative de libertate în urma implicării în mineriadele din 1999. Fostul lider sindical din Valea Jiului a afirmat că cererea de redeschidere a dosarelor respective reprezintă un demers oficial, care a fost iniţiat de Organizaţia Internaţională a Muncii, organizaţie care, de-a lungul anilor, a cerut eliberarea sa din penitenciar.
Miron Cozma a anunţat, de asemenea, că mai multe organizaţii sindicale din străinătate îl vor sesiza în perioada următoare pe comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, pentru a-i aduce la cunoştinţă situaţia foştilor lideri ai minerilor din România. Fostul lider din Valea Jiului a declarat că Frattini va fi informat şi despre felul în care a murit în arest, în septembrie 2005, fostul sindicalist Ionel Ciontu.
Romeo Beja, Dorin Loiş, Ionel Ciontu, Vasile Lupu şi Constantin Creţan au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare în dosarul Costeşti, pentru evenimentele din ianuarie 1999.
În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999).
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost eliberat la începutul lunii decembrie a anului trecut, din Penitenciarul Rahova, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.
Miron Cozma are interdicţie pentru o perioadă de cinci ani de a intra în Bucureşti şi Petroşani, dar poate merge la Lupeni sau în celelalte oraşe din Valea Jiului. Aceasta este o măsură complementară dispusă de instanţa supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenţie pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro