x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Muammar Ghaddafi - Democraţia ii tratează pe oameni ca pe nişte "măgari"

Muammar Ghaddafi - Democraţia ii tratează pe oameni ca pe nişte "măgari"

de Jurnalul National    |    08 Oct 2007   •   00:00

Liderul libian Muammar Ghaddafi a declarat că democraţia bazată pe pluralismul politic este un simulacru promovat de guverne, care işi tratează cetăţenii 'ca pe nişte măgari' şi ii privează de o putere reală, informează agenţia libiană de ştiri Jana, citată de Reuters.

Intr-un discurs susţinut săptămăna trecută, Ghaddafi că ţara sa nord-africană nu va renunţa niciodată la 'statul maselor', un sistem bazat pe adunări populare, in privinţa căruia a prezis de mult că va fi in cele din urmă adoptat de guvernele din toată lumea.

'Vorbesc despre alternanţa la putere. Ce inseamnă acest lucru? Inseamnă că oamenii sunt călăriţi ca nişte măgari', a afirmat Muammar Ghaddafi, conducător al Libiei de 37 de ani.

'Lumea s-a săturat de partide şi de alegeri. Chiar şi intelighenţia occidentală se simte dezgustată de sistemul pluripartit şi de farsa alegerilor. Toată lumea conştientizează faptul că ceea ce se petrece nu este democraţie, ci un fals', a spus liderul libian.
'Lumea va adopta in cele din urmă autoritatea poporului, inlăturănd toate aceste sisteme invechite', a adăugat el.

Ghaddafi a ajuns la putere in Libia după o lovitură de stat din 1969, iar in 1977 a proclamat conducerea populară a Jamahiriei pentru a crea o societate perfectă, in acord cu invăţăturile aşa-zisei Cărţi Verzi, o culegere a propriilor sale teorii politice.

Adunările comunităţilor locale, cunoscute sub numele de congrese al poporului, supravegheate de comitete revoluţionare, işi remit hotărările unei adunări naţionale, prin intermediul unei veritabile piramide de comisii şi congrese, comentează Reuters.

Ghaddafi a declarat că ţara sa de şase milioane de locuitori va menţine acest sistem fără partide, intrucăt, pretinde liderul libian, asigură mai multe posibilităţi de exprimare pentru popor decăt alegerile occidentale.

Criticii afirmă, pe de altă parte, că sistemul Jamahiriei, singura guvernare pe care au cunoscut-o majoritatea libienilor, este un pretext pentru o conducere autoritară, care a menţinut ţara in sărăcie.

'Am văzut lumea zguduită de sistemul pluripartit. Pentru ce avem nevoie de o alternanţă la putere atunci cănd puterea se află in măinile maselor?', s-a intrebat retoric liderul libian.

  • ROMPRES

×
Subiecte în articol: magazin