NASA a iniţiat pregătirile pentru o expediţie importantă de cercetare spre Soare. Proiectul intitulat Solar Probe Plus prevede trimiterea unei sonde pentru a studia corpul ceresc de la o distanţă de 6,8 milioane de km - cea mai apropiată distanţă de Soare în istoria cercetărilor de acest gen, relatează vineri BBC News, citat de Agerpres.
Sonda va fi lansată nu "mai devreme de anul 2018", după cum a informat Agenţia Spaţială a SUA, care califică această expediţie drept "una fără precedent".
De mărimea unui autoturism, sonda ar urma să ajungă în straturile superioare ale atmosferei Soarelui şi astfel să aibă posibilitatea de a studia obiectivele şi procesele inaccesibile pentru orice alte nave spaţiale sau instrumente de cercetare.
"Experimentele selectate pentru implementarea în cadrul Solar Probe Plus urmează să răspundă la două întrebări fundamentale ale fizicii solare: de ce atmosfera exterioară a Soarelui este mai fierbinte decât suprafaţa vizibilă şi cauzele ce provoacă furtunile solare care afectează Terra şi sistemul nostru solar" - a subliniat Dick Fisher, director al diviziei de heliofizică din cadrul NASA.
Experţii americani au decis să echipeze sonda cu un scut protector din materiale compozite, capabil să reziste la temperaturi de peste 1398,8 grade Celsius şi la o expunere puternică la razele X.
Sonda va fi echipată cu panouri solare, ce vor asigura funcţionarea aparatului cosmic.
În 2009, NASA a invitat cercetătorii să propună direcţii de activitate în cadrul Solar Probe Plus. Din cele 13 propuneri, cinci au fost selectate. Cheltuielile pentru analiza lor preliminară, aplicare şi testare se ridică la 180 milioane de dolari.
Citește pe Antena3.ro