Despre ştiri şi rolul lor educativ
De ce ştirile violente predomină Jurnalele din România?
Ştirile reflectă în mod obiectiv realitatea, o realitate care nu poate fi ignorată, spectacolul vieţii cu bune şi cu rele. Ele au un scop educativ, chiar dacă prezintă subiecte violente. În general, acestea din urmă se bucură de un interes mai mare din partea telespectatorilor, pentru că din experienţele triste ale unora, ceilalţi pot avea de învăţat.
Prezentînd cazul unei femei maltratate, multe altele îşi află drepturile, dezvăluind violenţa de pe stradă, mulţi învaţă cum să prevină situaţii-limită, descoperind abuzul asupra unor copii, părinţii pot lua atitudine. Alături de rolul lor educativ, astfel de ştiri trag şi un semnal de alarmă semenilor şi autorităţilor. Nu aş putea spune că este o caracteristică a televiziunilor din România, şi în străinătate subiectele de interes în programele de ştiri prezintă conflicte, atacuri teroriste, războaie.
De sînt oamenii însetaţi de senzaţional?
Este nedrept că acest termen a căpătat în ultima perioadă mai mult un sens negativ, cînd în realitate include şi experienţe pozitive, chiar unice. Senzaţional este şi un interviu cu Fidel Castro, un interviu în exclusivitate cu un scriitor renumit, cu un regizor, cu un om valoros. Oamenii au nevoie de senzaţional. Nimic nu captează mai bine atenţia decît senzaţionalul.
Merită să faci totul pentru a-ţi ieşi materialul?
E normal să-ţi doreşti ca ştirea ta să fie cea mai bună, te documentezi, afli din cît mai multe surse, alergi să culegi toate informaţiile importante, dar şi aspectele care dau uneori savoare materialului. Însă nu trebuie să depăşească o limită, care ar putea aduce prejudicii morale sau de altă natură persoanelor implicate.
E periculos să fii jurnalist în România? Dar în afară?
Există nişte riscuri şi în România: nu de puţine ori au fost cameramani atacaţi sau reporteri agresaţi, pentru că deveniseră incomozi, din cauza întrebărilor adresate sau chiar a simplei prezenţe. Nu se compară cu situaţia din Rusia. La noi, jurnaliştii au dreptul să spună ce nu le convine, fără frica de a fi omorîţi. Cu siguranţă, cei care se expun cel mai mult pericolului sînt corespondenţii speciali, aflaţi în zonele de conflict.
S-a întîmplat vreodată să improvizezi?
Da. La ştiri trebuie să fii oricînd gata să improvizezi, fiindcă ştirile înseamnă neprevăzut, informaţii de ultimă oră, evenimente proaspete, care pot să apară şi în timpul jurnalului şi atunci trebuie să fii pregătit.