x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pacepa, la Gaudeamus: "Programat să ucidă: Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy"

Pacepa, la Gaudeamus: "Programat să ucidă: Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy"

de Marina Constantinoiu    |    23 Noi 2007   •   00:00
Pacepa, la Gaudeamus: "Programat să ucidă: Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy"
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Tărgul de Carte Gaudeamus, găzduit, mai printre săpături, mai printre macarale, la Romexpo, a avut ieri in program o lansare de carte mai puţin obişnuită. Atăt autorul cărţii, căt şi tema ei sunt subiecte de dezbatere. Şi surse de controversă. Dar două nume cu siguranţă cu rezonanţă istorică.
● Programat să ucidă  ● Operaţiunea Drgonul ● Paşaport pentru crimă

Tărgul de Carte Gaudeamus, găzduit, mai printre săpături, mai printre macarale, la Romexpo, a avut ieri in program o lansare de carte mai puţin obişnuită. Atăt autorul cărţii, căt şi tema ei sunt subiecte de dezbatere. Şi surse de controversă. Dar două nume cu siguranţă cu rezonanţă istorică.

IN ALB ŞI NEGRU. Spui "John Fitzgerald Kennedy", pe scurt J.F.K, spui "asasinat politic", spui "conspiraţie". Aceasta este tema. Spui "Ion Mihai Pacepa" şi.....ei bine, aici incepe nebunia. Depinde unde anume pronunţi numele. Aici, in Romănia, cu siguranţă stărneşti comentarii pro şi contra. In Occident, aproape in totalitate pro. Acesta este autorul.

PREZENTATA DE JURNALUL NAŢIONAL. Cartea nu este necunoscută publicului din Romănia. Acum un an am reuşit să-l conving pe generalul Pacepa să vorbească, in exclusivitate pentru cititorii Jurnalului Naţional, despre noul său proiect. http://old.jurnalul.ro/articol.php?id=66636

La ora la care purtam discuţiile-negociere cu generalul, cartea era finalizată, antamată deja pentru traducere şi publicare in Romănia, ba chiar in discuţie pentru un posibil film. Noi am publicat un articol amplu, ba chiar şi pasaje semnificative din cartea pe care o aşteptam cu toţii. Teoria lui Pacepa in legătură cu asasinarea lui Kennedy venea să zdruncine din temelii teorii ale cospiraţiei bine infipte in imaginarul colectiv, zeci şi zeci de explicaţii docte oferite de zeci şi zeci de cercetători, concluziile comisiei oficiale insărcinate cu elucidarea circumstanţelor in care a fost comis asasinatul, ba chiar şi filme de succes pe tema asta.

A FOST O ŞTIRE. Cănd am publicat articolul, Antena1 a fost postul de televiziune care s-a interesat de noutatea adusă de Pacepa, şi asta nu doar pentru că suntem colegi de trust. Ci pentru că, - şi sunt sigură că mulţi vă veţi intreba de ce - un romăn este acela care vine să facă lumină intr-un caz atăt de complicat şi la o distanţă atăt de mare in timp de la comiterea asasinatului. Şi nu orice romăn! Ci generalul Ion Mihai Pacepa. Ne place sau nu, este oficialul cu cel mai inalt grad din blocul sovietic care a indrăznit s-o rupă cu regimul comunist şi a solicitat - şi primit - azil politic, identitate nouă şi protecţie in Statele Unite, in 1978. Multe adevăruri despre cuplul dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost dezvăluite de Pacepa la sosirea sa in SUA. A fost inceputul sfărşitului pentru Ceauşescu, care, incetul cu incetul, şi-a arătat adevărata faţă Occidentului.

LUNGUL DRUM CATRE LIBRARII. De la apariţia articolului in Jurnalul Naţional, nimic nu s-a schimbat, nici unul dintre proiecte nu a fost abandonat, astfel incăt "Programat să ucidă: Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy" a văzut mai intăi lumina tiparului in Statele Unite. Cartea a fost anunţată, inainte de lansarea pe piaţă, pe site-urile specializate in comercializarea şi promovarea de carte, gen faimosul www.amazon.com, pentru ca apoi să vadă lumina tiparului, iar la Bucureşti era tradusă in ritm alert. Obiectivul editurii ZIUA, care şi-a asumat lansarea versiunii in limba romănă a cărţii lui Pacepa era unul ambiţios: apariţia cărţii in chiar ziua comemorării morţii preşedintelui american J.F. Kennedy, adică 22 noiembrie.

LANSAREA. Şi a fost 22 noiembrie, la Gaudeamus. Asistenţa a fost interesantă, chiar pestriţă, aş putea spune. De la foarte tineri pănă la vărstnici. Nume sonore, dar şi oameni obişnuiţi. Nu are rost să menţionez pe nimeni, aş comite, poate, ofense in cascadă, uitănd să menţionez pe unul sau pe altul. Important este că subiectul este suficient de interesant pentru a face "linişte in sală" la momentul lansării. A fost consens, pentru prima oară. Publicul era interesat de teoria (susţinută de documente importante, in special din arhiva Mitrohin) lansată de Pacepa.

MESAJUL. Ceva a lipsit, totuşi, lansării de ieri. Desigur, prezenţa autorului. Imposibilitatea prezentării lui in faţa publicului din Romănia a fost compensată, totuşi, de prezenţa unui invitat-supriză: Constantin Răuţă, fost angajat al serviciilor secrete din perioada regimului comunist, şi el, ca şi autorul, condamnat la moarte in Romănia. In ţara care, deşi azi o democraţie, nu l-a reabilitat. Constantin Răuţă s-a făcut intermediar şi a citit un mesaj din partea autorului adresat publicului. Un mesaj din care am reţinut, de fapt, cheia acestei cărţi. Istoria se poate falsifica grosolan, iar sistemul sovietic a reuşit să creeze un adevărat imperiu al falsului şi indoctrinării. Cazul Kennedy, aşa cum este el prezentat de Pacepa, este un extraordinar exemplu. Cănd am făcut prezentarea cărţii lui Pacepa, am menţionat, pe scurt, punctele centrale ale teoriei sale. Acum vă indemn doar să citiţi şi să judecaţi. Atenţie! Nu este o lectură facilă, de vacanţă.

● Programat să ucidă  ● Operaţiunea Drgonul ● Paşaport pentru crimăÂ

×
Subiecte în articol: magazin Kennedy pacepa