x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pastunii, descendenţi ai evreilor?

Pastunii, descendenţi ai evreilor?

de Mihaela Matachita    |    14 Ian 2010   •   00:00

Ipoteză incitantă lansată de cercetători de la Institutul Naţional de Imuno-hematologie din Mumbai (India): paştunii, grup etnic care formează nucleul talibanilor din Afganistan şi Pakistan, ar putea fi descendenţi ai evreilor.

Potrivit cercetătorilor indieni, paştunii ar putea fi unul dintre cele zece "Triburi dispărute ale Israelului", a relatat cotidianul britanic Telegraph, adăugând că guvernul israelian finanţează acum un studiu genetic pentru a a stabili dacă există vreo legătură între paştuni şi evrei. Geneticianul indian Shanaz Ali a recoltat probe de sânge de la tribul paştun Afridi din Lucknow, regiune în nordul Indiei, şi va petrece următoarele 12 luni la Institutul de Tehnologie Technion din Tel Aviv, pentru a compara probele recoltate cu cele ale evreilor israelieni. Potrivit lui Navras Aafreedi, cercetător al "Triburilor dispărute ale Israelului", studiul ar putea avea "repercusiuni moderne majore" şi "ramificaţii interesante pentru relaţiile dintre musulmani şi evrei, dar şi în plan global".

În prezent, există circa 42 de milioane de paştuni, din care 14 milioane în Afganistan şi 28 de milioane în Pakistan, precizează Telegraph. Cotidianul adaugă că mulţi paştuni au auzit poveşti despre neamul lor ca fiind "Copiii lui Israel", legenda spunând că ei sunt urmaşi din tribul Efraim, alungat din Israel de invazia asirienilor, în jurul anului 700 î.H. În plus, la Herat, la graniţa dintre Afganistan şi Iran, au fost descoperite morminte cu inscripţii în ebraică, ceea ce ar putea fi o dovadă a existenţei unor vechi aşezări evreieşti în zonă. Iar la Kabul există o sinagogă veche de câteva secole, acum abandonată.

×
Subiecte în articol: lumea