x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Premierul moldovean vrea ca întreaga operă a lui Grigore Vieru să fie editată

Premierul moldovean vrea ca întreaga operă a lui Grigore Vieru să fie editată

22 Ian 2009   •   00:00

Zinaida Greceanîi, premierul moldovean, a solicitat, în cadrul şedinţei Executivului, ca întreaga operă a lui Grigore Vieru, decedat la sfârşitul săptămânii trecute în urma unui accident rutier, să fie editată, informează basa.md.



Premierul a cerut ca Executivul să elaboreze un plan de coordonare a manifestărilor de comemorare a poetului, care să includă şi editarea operei integrale a acestuia, în special a lucrărilor nepublicate în timpul vieţii sale. Zinaida Greceanîi a solicitat ca în termen de o săptămână să fie prezentaţi membrii grupului de lucru care va elabora acest plan de acţiuni. Din grup, care va fi condus de vicepremierul Victor Stepaniuc, vor face parte şi reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi ai Ministerului Culturii şi Turismului. După prezentarea proiectului de hotărâre privind elaborarea planului de acţiuni, Guvernul urmează să-l aprobe.

Grigore Vieru a fost înmormântat marţi, la Chişinău, la Cimitirul din Strada Armenească, în cadrul unei ceremonii la care au participat, printre alţii, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi ministrul român al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu. Potrivit Info-Prim Neo, funeraliile lui Grigore Vieru au costat 445.000 de lei moldoveneşti (141.000 de lei), proveniţi din Fondul de rezervă al Guvernului. Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce poetului Grigore Vieru. De asemenea, ziua înmormântării poetului a fost desemnată zi de doliu naţional în Republica Moldova, potrivit unui decret prezidenţial. Poetul basarabean a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident rutier. Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin, şi a debutat editorial în 1957. Grigore Vieru a avut o operă vastă, a fost premiat în numeroase rânduri şi a fost membru în diverse foruri de cultură, inclusiv membru de onoare şi membru corespondent al Academiei Române.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea grigore vieru