x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Prima copie cunoscută a Giocondei, identificată de experţii de la Muzeul Prado

Prima copie cunoscută a Giocondei, identificată de experţii de la Muzeul Prado

de Mediafax    |    02 Feb 2012   •   12:01
Prima copie cunoscută a Giocondei, identificată de experţii de la Muzeul Prado

O copie a tabloului Mona Lisa de Leonardo da Vinci, considerata a fi "prima copie cunoscuta", executata in aceeasi epoca cu originalul si in atelierul celebrului pictor de catre unul dintre elevii sai, a fost identificata si autentificata de expertii de la Muzeul Prado din Madrid, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Opera de arta, denumita "Mona Lisa de la Prado", era cunoscuta de expertii muzeului madrilen, insa un fond negru acoperea peisajul din fundal, foarte asemanator cu cel din tabloul original.

Specialistii au descoperit acel peisaj in timp ce lucrau la restaurarea tabloului. Ei au gasit si alte cateva detalii care le-au permis sa dateze pictura.

In aceasta copie, Mona Lisa apare mai tanara, insa cu acelasi suras enigmatic ca si Gioconda originala, expusa in Muzeul Luvru din Paris.

"Aceasta este probabil prima copie cunoscuta a Giocondei", a declarat intr-o conferinta de presa Miguel Falomir, conservatorul departamentului de Arta italiana de la Muzeul Prado.

Expertizele au sugerat faptul ca tabloul "a fost realizat in atelierul pictorului. Acesta este conform cu metoda de lucru a lui Leonardo da Vinci. Chiar daca este totusi o opera asupra careia Leonardo nu a intervenit", a declarat Falomir.

Invitat de jurnalisti sa precizeze motivul pentru care tabloul nu a fost restaurat mai devreme, Falomir a explicat: "Avem o colectie uriasa, nu putem sa restauram tot".

"Tabloul era foarte cunoscut. A fost timp de multi ani expus in sala. Nu stiam ce exista sub stratul negru din fundal", a explicat Gabriele Finaldi, directorul adjunct al Muzeului Prado, care se ocupa de conservare si cercetari stiintifice.

"Tabloul este uimitor de bine conservat. Nu se stie de ce, dar cineva a acoperit fundalul, in secolul al XVIII-lea. Are probabil legatura cu gusturile estetice din acea epoca", a adaugat Finaldi.

"Este foarte apropiata de felul in care arata pictura originala in 1505", cand Leonardo da Vinci si-a finalizat capodopera, a mai spus Finaldi.

In afara peisajului din fundal, restaurarea a permis scoaterea in evidenta a altor elemente care au explicat felul in care cele doua portrete au fost elaborate.

"Colegii nostri de la Luvru au de acum mult mai multe informatii pe care spera sa le poata folosi in cercetarile lor" despre acest tablou celebru, a adaugat Finaldi.

In opinia lui, Mona Lisa de la Prado apare mai tanara in acea copie, deoarece originalul este "foarte murdar".

"Atunci cand picturile sunt murdare, personajele au tendinta de a parea mai in varsta", a explicat Finaldi.

Tabloul de la Madrid va fi expus la Muzeul Luvru din Paris, incepand din 26 martie, alaturi de capodopera originala, pentru o expozitie temporara.

Portretul Mona Lisei este o pictura in ulei realizata pe un panou din lemn de plop, intre anii 1503 si 1505, si reprezinta un bust, probabil cel al florentinei Mona Lisa del Giocondo. Gioconda este unul dintre putinele tablouri atribuite de o maniera certa artistului Leonardo da Vinci.

×
Subiecte în articol: pictura mona lisa tablou leonardo da vinci