Realizarea unei campanii sociale nu este şi nu ar trebui să fie o chestiune de buget. Comunicarea către public a unor idei cu caracter umanitar ar trebui să fie recompensa pentru efortul creativ al agenţiilor de publicitate sau al organismelor care realizează acea campanie.
Prin educaţie, un cuplu eliberat de griji
Realizarea unei campanii sociale nu este şi nu ar trebui să fie o chestiune de buget. Comunicarea către public a unor idei cu caracter umanitar ar trebui să fie recompensa pentru efortul creativ al agenţiilor de publicitate sau al organismelor care realizează acea campanie. Agenţia GMP a realizat mai multe astfel de campanii, dintre care, cea mai recentă, la iniţiativa Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). Punctul de plecare a fost tragica stare de fapt a condiţiei femeilor din România, care, conform unor studii, sunt expuse în proporţie de 48% riscului unui avort provocat în urma unei sarcini nedorite. Conform unui studiu GFK, în 2005, România era pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata avorturilor. Situaţia nu s-a schimbat deloc până în prezent. Oliver Kapusta, Integrated Communication Director la GMP, ne-a vorbit despre această campanie.Jurnalul Naţional: Care sunt particularităţile muncii la o campanie socială, nonprofit?
Oliver Kapusta: În general, porneşti de la aceleaşi premise: vrei ca mesajul să ajungă, să fie înţeles şi acceptat de publicul-ţintă. Ca să obţii acest lucru, în cele mai multe cazuri, trebuie să apelezi la resorturile lor emoţionale. Diferenţele se văd la buget şi în procesul decizional. De regulă, în cazul campaniilor sociale este mai uşor, deoarece nu sunt multe persoane implicate şi nu există studii de piaţă (în cazul campaniei "Dragoste fără griji", am avut un studiu de la care am pornit). Deciziile se iau mai repede, dar bugetele sunt mai mici. Însă tocmai din acest motiv, campania are nevoie de o idee puternică şi şocantă, care să o susţină.
Răni
În spotul tv, spre deosebire de ceilalţi răniţi, cei cu răni vizibile, Ramona apare singură şi într-o ipostază pasivă. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre acest cadru al spotului?
Deşi de cele mai multe ori decizia avortului este luată împreună cu partenerul sau familia, femeia este cea care suportă trauma în final. Sunt corpul şi sufletul ei. Experienţa avortului îi poate rămâne imprimată în minte, uneori pentru toată viaţa. Exact acest aspect este subliniat în spot.
Ce ne puteţi spune despre brief?
Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a dorit realizarea unei campanii de informare, care să se adreseze femeilor din mediul urban cu vârste cuprinse între 15-49 de ani, ţinând cont că 48% dintre aceste femei nu folosesc nici o metodă contraceptivă în mod curent. Obiectivul campaniei este să informeze femeile despre metodele moderne de contracepţie şi să crească numărul de femei care folosesc în mod regulat aceste metode.
Campania se va derula pe parcursul unui an şi va fi structurată în trei etape. Mesajul care uneşte toate aceste etape este: femeile trebuie să îşi asume responsabilitatea vieţii lor sexuale, astfel încât să se poată bucura de o dragoste fără griji.
Blocaj la negocierile pentru Guvern. Surse: Nu s-au înțeles pe împărțirea ministerelor
Citește pe Antena3.ro
Care sunt mediile pe care va rula campania?
"Dragoste fără griji" este o campanie integrată care va cuprinde ATL, PR, web şi media neconvenţională. Spotul "Cicatrici" (35) este difuzat în regim de spot social în perioada aprilie iunie pe TVR 1, Prima TV, Romantica şi MTV. Pe partea de print, campania socială este susţinută de Libertatea pentru Femei, Bolero, Bravo Girl, Bravo, Lumea Femeilor, Unica. Campania are de asemenea un site şi va avea şi o linie telefonică gratuită, la care femeile vor putea găsi răspunsuri la întrebările legate de contracepţie şi avort.
Exista deja reacţii ale publicului? Ce fel de reacţii?
Până acum, în România nu a existat o sursă clară de informaţie legată de contracepţia modernă şi sănătatea reproducerii în general. Ne bucurăm că portalul campaniei umple acest gol. De la începutul campaniei şi până acum portalul a înregistrat un trafic în continuă creştere. Au fost peste 2.000 vizitatori unici în perioada 29 martie 16 aprilie şi peste 150 de vizitatori unici în fiecare zi. Cele mai vizitate pagini fiind "dragoste în doi" şi "pagina de resurse cabinete de planificare familială".
Cine a avut iniţiativa campaniei, cum a început totul?
Campania a apărut ca urmare a unor statistici alarmante. SECS lansează campania "Dragoste fără griji" pentru a informa, educa şi responsabiliza femeile din România în ceea ce priveşte viaţa lor sexuală.
Aţi mai făcut campanii sociale?
Printre campaniile sociale realizate de GMP se numără: "Bucovina pentru Bucovina" (2004-2005); "Mizeria nu ştie de joacă" (2005) pentru Garda Naţională de Meniu; "Stradă, dulce stradă" (2007) pentru ONG-ul Sfânta Macrina; "Lupta împotriva osteoporozei" (2007) pentru Asociaţia română de luptă împotriva osteoporozei şi, normal, "Dragoste fără griji" (2007) pentru Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.