x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Romăni blocaţi in Bulgaria din cauza zăpezii

Romăni blocaţi in Bulgaria din cauza zăpezii

03 Ian 2008   •   00:00

Aproximativ 1.300 de cetăţeni romăni se află blocaţi in localităţile din Bulgaria, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, informează MAE.

Conform unui comunicat al Ministerului de Externe miercuri dimineaţă a fost raportată blocarea unui autocar cu 18 turişti romăni in dreptul localităţii Biala. Conform sursei citate, după 3 ore au fost deblocaţi şi şi-au continuat deplasarea către Bansko.

Tot in cursul zilei de miercuri, aproximativ 70 de autoturisme şi 2 autocare au rămas blocate in dreptul localităţii Razgrad, la circa 60 de kilometri de Ruse, in apropierea unei benzinării. Autorităţile bulgare nu permit incă ieşirea autoturismelor din localitate, din cauza existenţei pe partea carosabilă a două tiruri răsturnate. In localitatea Razgrad este decretată stare de urgenţă, mai precizează MAE.

Intr-o situaţie similară se află un alt grup format din aproximativ 80 de cetăţeni romăni izolaţi in localitatea Ţar Kaloian, ca urmare a stării precare a drumului, se mai arată in comunicat.

Conform sursei citate, un alt grup de cetăţeni romăni este localizat in regiunea Stara Zagora - Kazanlăc.

Aproximativ 20 de autocare şi 10 autoturisme care se intorceau din Turcia au fost deviate de către poliţia locală bulgară către cele mai apropiate oraşe, unde o parte din turişti s-au cazat, menţionează MAE.

Ministerul de Externe precizează că o situaţie aparte o constituie cazul unui autocar, al cărui şofer a ignorat avertizările poliţiei bulgare şi a părăsit oraşul Stara Zagora, rămănănd blocat la aproximativ 20 de kilometri in afara localităţii. In pofida intervenţiei autorităţilor, acesta nu a putut fi deblocat pănă la acest moment, menţionează MAE.

In cadrul Ambasadei Romăniei in Bulgaria a fost creată o celulă de criză care monitorizează permanent situaţia, menţine contactul cu cetăţenii romăni şi cu autorităţile locale bulgare, indeosebi protecţia civilă, solicitănd intervenţia urgentă a acestora in vederea sprijinirii cetăţenilor romăni. Din discuţiile cu factorii responsabili bulgari, rezultă că există posibilitatea ca in cursul zilei de joi să se deblocheze drumul către Ruse, mai precizează MAE.

Avănd in vedere condiţiile meteo dificile, ambasada romănă indeamnă cetăţenii să manifeste răbdare, să coopereze şi să respecte indicaţiile autorităţilor bulgare, care depun toate eforturile pentru rezolvarea acestei situaţii. Totodată, cetăţenii romăni care intenţionează să tranziteze in această perioadă Bulgaria sunt rugaţi să aibă in vedere condiţiile meteo deosebite şi să se informeze in prealabil asupra ultimelor evoluţii.

Consulul Romăniei la Sofia, Sorin Catană, a declarat că, dat fiind faptul că romănii sunt printre cei mai numeroşi dintre străinii afectaţi de vremea nefavorabilă in Bulgaria, a solicitat un sprijin expres din partea Ministerului pentru Dezastre şi Calamităţi.

Catană a precizat că la nivelul ambasadei romăne s-a format o celulă de criză care funcţionează ca dispecerat, preluănd apelurile telefonice ale turiştilor romăni şi transmiţănd mai departe autorităţilor bulgare acesta mesaje. El a precizat insă că pănă acum nici unul dintre telefoanele primite nu a semnalat vreun caz de boală sau vreo altă situaţie gravă.

Consulul a menţionat că grupuri de turişti romăni din Grecia au contactat Ambasada romănă din Sofia, care i-a sfătuit să-şi prelungească sejurul in Grecia.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin romani