x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sándor Tamás: Pista urmată de CNS este de urmat!

Sándor Tamás: Pista urmată de CNS este de urmat!

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Feb 2008   •   00:00
Sándor Tamás: Pista urmată de CNS este de urmat!

12:19 • Deputatul UDMR de Covasna, Sándor Tamás, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pista aleasă de Consiliului Naţional Secuiesc de a se adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este demnă de exploatat.“Pista pe care s-a lansat Consiliul Naţional Secuiesc mi se pare o pistă interesantă şi demnă de exploatat, respectiv pista instituţiilor europene, în speţă Consiliul Europei”, a arătat deputatul.

Deputatul UDMR de Covasna, Sándor Tamás, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pista aleasă de Consiliului Naţional Secuiesc de a se adresa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este demnă de exploatat.“Pista pe care s-a lansat Consiliul Naţional Secuiesc mi se pare o pistă interesantă şi demnă de exploatat, respectiv pista instituţiilor europene, în speţă Consiliul Europei”, a arătat deputatul.

PISICA NUMITĂ CONSILIUL EUROPEI. Tamás a explicat că CE a adoptat, în ultimii 10-15 ani, mai multe hotărâri şi rezoluţii referitoare la problematica minorităţilor în general. El a exeplificat cu un raport şi o rezoluţie care au fost adoptaţi de către CE în 2005, în cazul Belgiei, unde a existat o problemă între valoni şi flamanzi în instituţii de sănătate. Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care cere Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) numirarea unui raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc. Potrivit acestei hotărâri, CNS se adresează Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu cererea de a numi un raportor pentru evaluarea stării generale şi a voinţei de autonomie a comunităţii maghiare din Ţinutul Secuiesc, iar pe baza acestui raport să adopte o hotărâre privind autonomia Ţinutului. CNS mai solicită ca APCE să ia în considerare aplicarea prevederilor hotărârii 508/1996 privind Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, în cazul în care România nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate. CNS a hotărât ca memorandumul întocmit pentru fundamentarea acestei cereri să fie înaintat membrilor APCE de către Comisia Permanentă a Consiliului, dar documentul a fost înaintat, duminică, şi preşedintelui Traian Băsescu. În memorandum se prezintă Ţinutul Secuiesc, istoria acestuia şi a populaţiei din această zonă, paşii făcuţi pentru obţinerea autonomiei după 1989 şi activitatea CNS de la înfiinţare până în prezent.

×
Subiecte în articol: magazin