x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Serghei Lavrov: Rusia nu va renunţa la menţinerea păcii în Transnistria

Serghei Lavrov: Rusia nu va renunţa la menţinerea păcii în Transnistria

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Noi 2008   •   00:00

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat postului de radio Ecoul Moscovei că Rusia nu va renunţa la misiunea sa de menţinere a păcii în Transnistria. Lavrov spune că misiunea Rusiei nu afectează actualele formate de negocieri, citează Mediafax.



"Nimeni nu lansează alarma şi nu provoacă panică în legătură cu faptul că reprezentanţii Uniunii Europene în formatul 5+2 efectuează vizite regulate în acesta regiune. Nimeni nu bănuieşte UE de faptul că ar dori să strice acest format. Acelaşi lucru se referă şi la colegii noştri din Ucraina, care sunt prezenţi acolo. Iar despre partenerii americani este cunoscut faptul că ei vizitează regiunea sistematic. Important este ca părţile să nu aibă idei preconcepute una despre cealaltă sau să vadă în toate acţiunile un joc geopolitic. Suntem absolut departe de asta şi le dorim şi partenerilor noştri, inclusiv partenerilor din UE, când aceştia vizitează Chişinăul şi Tiraspolul, să aiba acelaşi comportament", a declarat Lavrov. În privinţa perspectivelor soluţionării problemei transnistrene, şeful diplomaţiei ruse susţine că nu-şi aminteşte să fi declarat că în prezent părţile se află în pragul unei soluţii: "Am spus că se creează premise foarte bune pentru ieşirea din impas. Şi preşedintele (rus Dmitri) Medvedev a avut un aport personal pentru a pregăti întrevederea dintre preşedintele (moldovean Vladimir) Voronin şi liderul (transnistrean Igor) Smirnov. El se va întâlni cu ambii lideri, întâlnirea fiind preconizată la începutul lui noiembrie. Însă, din păcate, nu s-a reuşit desfăşurarea ei". Ministrul rus a adăugat că în prezent Rusia depune eforturi pentru a apropia părţile către o astfel de întrevedere: "După care vom vedea ce posibilităţi concrete sunt de a desfăşura întrevederi în format 5+2".

Totodată, într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar Tass, preşedintele Voronin şi-a exprimat mulţumirea faţă de activitatea forţelor ruse de menţinere, precizând că situaţia din Transnistria se află sub control: "Important este să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Caucaz. Mai bine să se desfăşoare negocieri, decât să aibă loc o degenerare a reglementării paşnice şi să se verse sânge. Aici este nevoie, concomitent, să ne grăbim să vindecăm această rană vie pe corpul Republicii Moldova, şi să facem paşi siguri care vor conduce la rezultatul final – unificarea ţării noastre".

×
Subiecte în articol: lumea