x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Şomer în Spania, mai demn decât angajat în România

Şomer în Spania, mai demn decât angajat în România

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Noi 2008   •   00:00

Chiar dacă spectrul şomajului afectează circa 3 milioane de spanioli, românii din Spania nu doresc să se întoarcă în ţară. Vasile Moldovan, preşedintele Asociaţiei româneşti “Dor Român” din suburbia madrilenă Arganda del Rey, spune că „mai bine stai şomer în Spania decât să te reîntorci în România”, notează Agerpres.



“Viaţa de aici, felul cum merg lucrurile, în aspectele de zi cu zi - toate îi fac pe români să nu-şi dorească să revină, chiar sub ameninţarea şomajului - ajutorul de şomaj fiind de 800-1.000 de euro, faţă de un salariu de 200-300 de euro în ţară”, susţine Moldovan. Dacă s-ar întoarce, spune el, românii ar forma o clasă medie extinsă, care ar da bătăi de cap clasei politice de acasă, tocmai pentru că ar şti cum pot să meargă lucrurile şi cum merg ele de fapt în ţară. De aceea, mulţi români nici nu se vor prezenta la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, susţine preşedintele asociaţiei româneşti. “Mulţi nu cred în promisiunile electorale ale politicienilor de la Bucureşti”, care nu vin în Spania să vorbească cu oamenii, unii români nu ştiu că sistemul de vot s-a schimbat şi nici nu sunt informaţi, despre candidaţii pentru străinătate apărând prea puţine date în presa citită de românii din Spania (publicaţiile româneşti sau cele gratuite) sau la televizor, crede Vasile Moldovan.

El a mărturisit că se va duce totuşi la vot în 30 noiembrie, pentru că vrea ca politicienii aleşi să-şi respecte măcar o parte din promisiuni şi deoarece speră ca, în cele din urmă, formarea unei noi clase politice să redea românilor locul pe care îl merită, pentru că “nu sunt un popor de migratori, ci unul cu vechime şi cultură”

×
Subiecte în articol: lumea