Lansat pe 14 mai 2009, telescopul spaţial Herschel a fost până acum testat, calibrat, iar acum a măsurat precis compoziţia gazului expulzat dintr-o stea gigantică, aflată pe moarte, adică aproape de o explozie supernoava. Sonda Agenţiei Spaţiale Europene funcţionează aşadar excelent, iar alte rezultate vor urma.
Steaua în cauză poartă numele de VY Canis Majoris şi a fost descoperită de astronomi acum aproximativ 200 de ani. Aşadar nu sonda Herschel a descoperit-o. Ce a realizat Herschel este să măsoare cu o precizie nemaiîntâlnită până acum ce substanţe chimice se află în norul molecular din jurul stelei. Steaua are o masă de aproximativ 30-40 de ori mai mare ca a Soarelui nostru. Este totodată şi mult mai mare în diametru decât Soarele. Dacă Soarele ar fi la fel de mare acum, s-ar întinde până dincolo de planeta Saturn!
Steaua aceasta a crescut atât de mult în diametru tocmai pentru ca se află aproape de finalul vieţii ei. Atunci stelele se "umflă" foarte mult în diametru. Datorită masei sale foarte mari, steaua va exploda într-o explozie gigantică denumită explozie supernovă. Atunci vor fi produse elemente chimice mai grele decât fierul, cum ar fi plumbul sau uraniul. Ca o paranteză interesantă, noi nu am putea exista dacă înaintea formării stelei noastre, Soarele, alte stele gigantice nu ar fi trăit, îmbătrânit şi murit, creând aceste elemente chimice mari şi trimiţându-le în spaţiu.
Articol integral pe www.stiintaazi.ro
Citește pe Antena3.ro