8 ianuarie 2010
DESPRE MOBIL, DE BINE
Câmpul electromagnetic generat de telefonul mobil poate fi asociat şi cu alte "urmări" decât durerile de cap, dereglarea ritmului cardiac sau cancerul, probleme de sănătate cu care a tot fost asociat. El poate fi şi "de bine", asigură un grup de cercetători din Florida, care au concluzionat utilizarea telefonului mobil reduce riscul apariţiei maladiei Alzheimer, ba chiar o poate vindeca, scrie presa britanică. Studiul, realizat pe şoareci, a arătat că undele electromagnetice emise de telefonul mobil pot distruge plăcile care se formează pe creier în boala Alzheimer şi care împiedică transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul. (I.C.)
OZN DE ANUL NOU
Un OZN a fost observat în seara de Anul Nou, în jurul orei 20:00, preţ de nouă minute, deasupra unei localităţi din sud-vestul Franţei, scrie presa locală. Martori "de încredere" din La Cotiničre au văzut o "aripă" luminoasă şi silenţioasă. Un bărbat de 60 de ani a văzut "o aripă foarte luminoasă pe cer, la circa 600 de metri de coastă şi la 300 de metri altitudine". S-a dus pe plajă pentru a privi "chestia aia stranie, roşie şi galbenă, care după zece secunde a dispărut fără zgomot, dar cu o viteză vertiginoasă". Un cuplu, aflat la un kilometru, a văzut acelaşi lucru. Jandarmeria a început o anchetă. (M.M.)
400 MILIOANE DE ANI
Primele vertebrate dotate cu membre au părăsit sanctuarul marin pentru a cuceri uscatul în urmă cu aproximativ 397 de milioane de ani, conform unor urme fosilizate descoperite în Polonia. Urmele identificate într-un strat de sedimente marine sunt mai vechi cu 18 milioane de ani decât cele ale celor mai vechi tetrapode cunoscute până în prezent, conform autorilor descoperirii. Ei au arătat, astfel, că primele tetrapode nu au apărut în zone cu lacuri cu apă dulce, sau în deltele fluviale, ci în zone marine rămase după retragerea apelor în procesul de flux-reflux, sau în lagunele şi recifurile de corali.
ŢEŢE ADOARME AFRICA
Zonele foarte populate de pe continentul negru sunt tot mai mult atacate de musca ţeţe, care transmite parazitul bolii somnului. Oamenii de ştiinţă spun că musca ţeţe a fost depistată în număr mare în oraşele intens populate. Ea poate transmite oamenilor şi animalelor tripanozomul, parazitul răspunzător de boala somnului, o infecţie cronică, greu de depistat la primele sale simptome, care se dezvoltă încet în sistemul sanguin, atacă apoi sistemul nervos, provoacă o stare vegetativă şi comă, înainte de moarte. După anii '90, focarele de infecţie s-au întins în direcţia zonelor forestiere, litorale şi a celor cu populaţie mai densă.
Citește pe Antena3.ro