Grupările care răspândesc ura de rasă sau împotriva unor minorităţi etnice au crescut anul trecut în SUA sub efectul temerilor legate de imigraţia latinoamericană, de alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte şi de criza economică, relevă un studiu dat astăzi publicităţii şi preluat de AFP.
Potrivit studiului realizat de Southern Poverty Law Center (SPLC), în anul 2008 erau active în SUA 926 de astfel de grupări rasiste, xenofobe sau ostile anumitor minorităţi - o creştere de 4% faţă de anul 2007 (888 de grupări identificate) şi de 56% în raport cu anul 2000 (602 grupări recenzate). 'Perioadele dificile pentru economie furnizează un teren fertil pentru cei ce instigă la ură împotriva minorităţilor, făcându-le responsabile de problemele noastre', comentează Mark Potok, de la trimestrialul Intelligence Report, într-un editorial publicat pe site-ul SPLC.
Alegerea lui Barack Obama, primul preşedinte negru din SUA, 'i-a inflamat de asemenea pe rasiştii extremişti, care văd (această alegere) ca un semn suplimentar al faptului că ţara lor este asediată de persoane de culoare', continuă Mark Potok. Potrivit studiului menţionat, Obama a primit în timpul campaniei electorale 'cel mai mare număr de ameninţări din istorie la adresa unui candidat la prezidenţiale, iar câţiva susţinători ai supremaţiei rasei albe au fost arestaţi după ce l-au ameninţat cu moartea sau au fost acuzaţi de tentativa de a face acest lucru'. Printre grupările din SUA care se declară deschis rasiste sau ostile minorităţilor pot fi enumeraţi neonaziştii, albii naţionalişti, o serie de skinheads, Ku Klux Klanul, separatiştii negri opuşi lui Obama, grupări homofobe, antiimigraţie sau negaţioniste, care nu recunosc existenţa Holocaustului.
Agerpres
Citește pe Antena3.ro