x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Teatru à la Ionesco

Teatru à la Ionesco

17 Mar 2005   •   00:00

CARTE
Cel de-al saselea volum de teatru semnat Eugene Ionesco a vazut lumina tiparului la Editura Humanitas si cuprinde piesele "Noul locatar" si "Rinocerii". "Mi-am dat eu insumi seama de sfarsitul cuvantului in teatru, si inca de multa vreme folosesc obiecte: scaune, cesti, ciuperci, mobile etc", scrie autorul. "Cred ca piesa cea mai tacuta pe care am scris-o este «Noul locatar», in care doar obiectele mai fac cate ceva, precum mesele pentru spiritism care s-ar misca, ascultand de ultima proiectie a energiei nervoase extraconstiente. In «Rinocerii» am incercat sa arat cum devin cu putinta delirul colectiv, orbirea colectiva si cum un anume adevar poate fi salvat, mentinut intact, intr-o constiinta individuala. Tot ce s-a inteles pana la urma a fost faptul ca Gustave Lebon descrisese cu mult inainte fenomenul de isterie a multimii."

Potentialul erotic al sotiei mele

O alta lucrare aparuta la Humanitas este "Potentialul erotic al sotiei mele" (David Foenkinos). Cartea ii va amuza deopotriva pe cei casatoriti ca si pe cei necasatoriti. In Parisul zilelor noastre, un colectionar cu nume de erou grec, Hector, are, ca toti colectionarii, mari probleme cu ideea de a fi unic. Confruntarea cea mare este cu EA, femeia unica a vietii lui, intalnita in fata unei carti. Daca viata de colectionar are drame, umilinte si triumfuri demne de marile istorii ale Antichitatii, viata de sot cere un eroism pe care numai eroismul sotiei l-ar putea intrece. Care sunt incercarile prin care trec cei doi veti afla din aceasta epopee eroti-comico-satirica, scrisa cu savori de sampanie frantuzeasca.

Feng Shui pentru avansati

Cea mai noua aparitie la Editura Meteor Press este destinata cunoscatorilor de Feng Shui. Avandu-l ca autor pe Raymond Lo, "Feng Shui pentru avansati" este cea de-a sasea lucrare de gen a semnatarului. Cele prezentate in paginile cartii sunt potrivite pentru un bun practician de Feng Shui si reprezinta toate informatiile necesare pentru a prezenta subiectul vast. Lucrarea trateaza Feng Shui tinand cont de toate cele trei aspecte ale sale, pornind de la nivelul elementar si ajungand pana la formule avansate, formule care nu au mai aparut pana acum in lucrari din afara spatiului cultural chinez. (C.O.)

Aud cantand America

Editura Alicat a lansat de curand cartea "Aud cantand America - antologie de poezie moderna americana". Traducerea, notele si ilustratiile poarta amprenta marelui om de cultura care a fost Margareta Sterian. Beneficiind de conditii grafice de exceptie si de un cuvant inainte semnat de academicianul Dan Grigorescu, volumul reuneste poeme ale unor celebri poeti americani: Walt Whitman, Emily Dickinson, Ezra Pound, Robert Frost, Herman Melville, Wallace Stevens, Sara Teasdale, Odgen Nash etc. (C.D.)

Bartleby & Co

Enrique Vila-Matas este considerat astazi unul dintre cei mai valorosi si originali scriitori spanioli contemporani. Situat la granita dintre roman si eseu, " Bartleby & Co" (Editura Rao) reprezinta jurnalul unei cautari infrigurate a marturiilor mai mult sau mai putin fictive, lasate de nenumarati scriitori negativi, care, la un moment dat, spun "Nu" literaturii, refuzand-o si invitand cu tacerea lor "rasunatoare" istoria scrisului. Cele 86 de marturii constiincios si scolareste numerotate ne prezinta numeroase carti neterminate, esecuri antume si succese postume.
×
Subiecte în articol: feng shui