x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un fost oraş minier va fi capitala culturală europeană în 2015

Un fost oraş minier va fi capitala culturală europeană în 2015

14 Feb 2010   •   00:00

După oraşe cunoscute precum Bruges, Liverpool şi Istanbul, a venit rândul unui modest oraş belgian cu trecut minier, Mons, să devină capitala culturală a Europei, în 2015, informează duminică AFP.



"Dacă îi poţi face pe oamenii din Mons să înţeleagă că există şi altceva aici decât mine închise înseamnă un câştig", afirmă un localnic, la o zi după desemnarea oraşului valon de către un juriu european.

Alegerea acestui mic orăşel cu puţin peste 90.000 de locuitori, situat la jumătatea drumului între Bruxelles şi Lille /nordul Franţei/ ar putea mira, dar ar fi scoase din ecuaţie raţiunile politice, notează AFP, citat de Agerpres.

Conform reglementărilor europene, Belgia şi Republica Cehă trebuiau să desemneze în 2015 o capitală culturală a Europei, un titlu conferit de Parlamentul European.

Flandra, prin Anvers, Bruges, şi Bruxelles-ul, având deja această onoare, i-a venit rândul Valoniei /francofonă/ să desemneze un "campion".

Charleroi, un oraş valon mai populat, este încă marcat de criza siderurgiei, pentru a deveni centrul cultural al Europei.

Liege, fost principal ecleziastic cunoscut acum pentru viaţa de noapte, ar fi putut intra în discuţie, însă Mons este oraşul care l-a avut bourgmestre /primar/ pe preşedintele Partidului Socialist Elio Di Rupo, personalitatea politică cea mai influentă în Valonia.

Cu trecutul său minier şi siderurgic, Mons suferă încă pe urma încetării acestor activităţi, în anii "60-"70. Şi, în pofida ofensivei informatice generale şi a reconversiei la noile tehnologii, care nu au ocolit nici Mons, precum şi a eforturilor depuse de autorităţi în domeniul culturii, oraşul a rămas unul destul de modest, în domeniu.

×
Subiecte în articol: lumea