După oraşe cunoscute precum Bruges, Liverpool şi Istanbul, a venit rândul unui modest oraş belgian cu trecut minier, Mons, să devină capitala culturală a Europei, în 2015, informează duminică AFP.
"Dacă îi poţi face pe oamenii din Mons să înţeleagă că există şi altceva aici decât mine închise înseamnă un câştig", afirmă un localnic, la o zi după desemnarea oraşului valon de către un juriu european.
Alegerea acestui mic orăşel cu puţin peste 90.000 de locuitori, situat la jumătatea drumului între Bruxelles şi Lille /nordul Franţei/ ar putea mira, dar ar fi scoase din ecuaţie raţiunile politice, notează AFP, citat de Agerpres.
Conform reglementărilor europene, Belgia şi Republica Cehă trebuiau să desemneze în 2015 o capitală culturală a Europei, un titlu conferit de Parlamentul European.
Flandra, prin Anvers, Bruges, şi Bruxelles-ul, având deja această onoare, i-a venit rândul Valoniei /francofonă/ să desemneze un "campion".
Charleroi, un oraş valon mai populat, este încă marcat de criza siderurgiei, pentru a deveni centrul cultural al Europei.
Liege, fost principal ecleziastic cunoscut acum pentru viaţa de noapte, ar fi putut intra în discuţie, însă Mons este oraşul care l-a avut bourgmestre /primar/ pe preşedintele Partidului Socialist Elio Di Rupo, personalitatea politică cea mai influentă în Valonia.
Cu trecutul său minier şi siderurgic, Mons suferă încă pe urma încetării acestor activităţi, în anii "60-"70. Şi, în pofida ofensivei informatice generale şi a reconversiei la noile tehnologii, care nu au ocolit nici Mons, precum şi a eforturilor depuse de autorităţi în domeniul culturii, oraşul a rămas unul destul de modest, în domeniu.
Citește pe Antena3.ro