x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un român anticipează dezastrele prin matematică

Un român anticipează dezastrele prin matematică

de Mihaela Matachita    |    20 Ian 2010   •   00:00

Profesorul Florin Diacu, stabilit în Canada, a publicat recent o carte despre anticiparea dezastrelor prin calcule matematice, potrivit Wall Street Journal. "Mega Disasters" ("Megadezastre") tratează despre cum ar putea fi folosite ecuaţiile diferenţiale şi despre cum poate fi redusă incertitudinea din dinamicile neliniare (teoria haosului) pentru a anticipa dezastrele.

Autorul trece în revistă mai multe catastrofe şi tratează felul în care ele pot fi înţelese matematic. În domeniul matematicii cereşti, Diacu susţine dezvoltarea unor mijloace pentru devierea cursului asteroizilor care se apropie de Terra, aşa cum specialiştii ruşi par să fi reuşit. În privinţa cutremului din Oceanul Indian din 2004, care a provocat tsunami-ul cu cele mai multe victime cunoscut vreodată, profesorul român consideră că ar fi putut fi salvate mai multe vieţi dacă ar fi existat un sistem de avertizare simplu, bazat pe calcularea evoluţiei înălţimii la care urmau să ajungă valurile.

CUTREMURUL DIN HAITI
Cartea nu prezintă statistici care să fi prevestit cutremurul de la 12 ianuarie din Haiti, deoarece autorul a considerat inutil un sistem de avertizare de sute de milioane de dolari pentru o ţară în care nu s-au produs seisme puternice în ultimii 200 de ani. Potrivit autorului, cheltuielile pentru studierea plăcilor tectonice şi ingineria pe care o presupune acest lucru sunt împovărătoare. A durat 24 de ani, începând din 1970, pentru a fora 12,23 km, aceasta fiind cea mai adâncă groapă săpată ­ Kola din nordul Rusiei. "Chiar dacă am putea merge mai în adâncime, doar forarea nu ar fi suficientă pentru a obţine imaginea completă a ceea ce se întâmplă sub picioarele noastre, ar fi mai curând ca încercarea de a evalua un os rupt cu un ac subţire şi lung", explică Florin Diacu. Chiar dacă Haiti s-ar fi mişcat înaintea producerii cutremurului, probabilitatea unui dezastru ar fi fost în continuare mică: numai 6% din trepidaţiile slabe sunt urmate de seisme puternice. În China, ţară expusă cutremurelor, au fost 30 de alarme false între 1996 şi 1999, ceea ce a determinat guvernul chinez să decidă că alarmarea de fiecare dată când se mişcă pământul este contraproductivă.

ERA PREDICŢIILOR
Din cartea lui Diacu reies următoarele: chiar când sunt motive întemeiate pentru instituirea unui sistem de alertă, acest lucru rămâne la latitudinea autorităţilor locale; chiar când există un astfel de sistem care funcţionează bine, avertismentele trebuie comunicate populaţiei, dar aceasta este adesea o misiune dificilă; chiar când sunt depistate locurile cele mai expuse riscurilor şi sunt concentrate acolo resursele ştiinţifice şi tehnice, tot pot exista surprize.

În ciuda acestor concluzii pesimiste, autorul arată că vom fi din ce în ce mai buni la măsurarea forţelor Pământului şi la avertizările privind momentul declanşării acestor evenimente: aşa cum GPS-ul (Global Positioning System) a revoluţionat posibilităţile de a indica punctele de coliziune a plăcilor tectonice, "invenţii viitoare neaşteptate ar putea aduce era predicţiilor deterministe mai aproape".

ŞCOALA DE LA BUCUREŞTI
Florin Diacu s-a născut la Sibiu în 1959 şi a absolvit, în 1983, prestigioasa Facultate de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Adăugăm că această facultate a format, în deceniile şapte, opt şi nouă ale secolului trecut, matematicieni valoroşi, care s-au afirmat după ce au emigrat în Vest, vorbindu-se despre o adevărată şcoală românească în domeniu. În perioada 1983-1988, a fost profesor de matematică la Mediaş. A plecat din România în 1988, iar după un an a obţinut doctoratul la Heidelberg (în Germania), cu o teză de mecanică cerească. Mutat în Canada, a lucrat la Centrul de Cercetări Matematice din Montreal, apoi a fost profesor la Universitatea din Victoria, al cărei Institut Pacific de Ştiinţe Matematice l-a condus în anii 1999-2003. Este autorul a peste o sută de lucrări.

×
Subiecte în articol: carte