Un sicriu antic din piatră a fost descoperit în sudul Mexicului şi ar putea aduce noi indicii privind cauzele declinului civilizaţiei Maya, a anunţat arheologul-şef al echipei care a făcut descoperirea. Mormântul a fost localizat în noiembrie, de specialiştii Institutului naţional de antropologie şi istorie din oraşul maya Tonina, în statul Chiapas, la frontiera cu Guatemala.
Acest tip de sarcofag este "unic în Mexicul antic", potrivit INAI. Sarcofagul şi piatra sa de mormânt datează din anii 840 - 900 era noastră, a precizat arheologul Juan Yadeum, citat de AFP. Osemintele ar putea aparţine unei femei sau unui adolescent de rang înalt, potrivit arheologului.
Descoperirea va aduce noi informaţii despre "responsabilii declinului" civilizaţiei Maya, pentru că mormântul a fost deschis între anii 1490 şi 1495, a explicat acesta.
Acest lucru ar putea indica dacă aceşti "responsabili" erau localnici influenţaţi de un grup din câmpia înaltă andină sau dacă veneau din America Centrală sau din regiunile limitrofe Mexicului actual, potrivit arheologului.
Civilizaţia Maya, care a apărut în jurul anului 2000 înaintea erei noastre şi a dispărut în jurul anului 1546, la jumătate de secol după sosirea conchistadorilor spanioli, s-a dezvoltat într-o mare organizaţie politică.
Numeroasele teorii asupra cauzelor declinului acestei civilizaţii implică luptele interne sau războaiele, revoltele populaţiei supuse sau abuzul de resurse naturale care a alterat ecosistemul, provocând secetă şi dispariţia recoltelor.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro