x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viktor Bout cere ajutorul Rusiei pentru a fi eliberat

Viktor Bout cere ajutorul Rusiei pentru a fi eliberat

de Corina Andriuta    |    10 Apr 2008   •   00:00
Viktor Bout cere ajutorul Rusiei pentru a fi eliberat
Traficantul de arme Viktor Bout a cerut guvernului rus ajutor pentru eliberarea sa din închisoarea thailandeză în care se află în aşteptarea procesului şi a unei posibile extrădări în Statele Unite, informează rian.ru.

APEL. Într-o scrisoare deschisă publicată de agenţia de ştiri din Rusia, Bout a spus: "Solicit măsuri pentru eiberarea mea, pentru că am fost arestat şi sunt ţinut în custodie în baza unor acuzaţii fabricate. Cer guvernului rus să ia măsuri şi să ceară explicaţii guvernului Thailandei legate de faptul că sunt menţinut ilegal în detenţie în această ţară în baza unor acuzaţii fabricate de Statele Unite". Pînă în prezent oficialii ruşi nu au răspuns solicitării efectuate de traficantul de arme.

ACUZAT. Bout, care este născut în Tadjikistan, este supranumit şi negustorul morţii. El a fost arestat în Thailanda, la cîteva ore după ce venise de la Moscova, şi a fost imediat acuzat că încerca să cumpere armament pentru gherila columbiană. La operaţiune a contribuit şi poliţia romînă de frontieră. Potrivit ONU şi Trezoreriei americane, Bout conducea o reţea de avioane de transport şi a vîndut sau intermediat vînzări de arme care au alimentat războaiele dn Afganistan, Angola, Liberia, Rwanda, Sierra Leone şi Sudan. Statele Unite au anunţat că doresc extrădarea lui Bout. În Thailanda el este acuzat că a încercat să achiziţioneze "bunuri în scopuri teroriste", iar la New York este acuzat de conspiraţie în vedera vînzării de armament de milioane de dolari gherilei FARC. Bout a negat ferm acuzaţiile. Poliţia thailandeză a spus că extrădarea în Statele Unite va trebui să aştepte procesul său în Thailanda, unde legea prevede că străinii arestaţi în baza acuzaţiilor de terorism trebuie judecaţi în această ţară.

×
Subiecte în articol: magazin bout