x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Home Antony Blinken neagă încheierea unui acord nuclear cu Iranul

Antony Blinken neagă încheierea unui acord nuclear cu Iranul

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2023   •   22:20
Antony Blinken neagă încheierea unui acord nuclear cu Iranul

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, spune că SUA nu este pe cale să încheie un acord nuclear cu Iranul, dezmințind afirmații contrare apărute în mass-media, scrie AFP.

"Fiind vorba de Iran, unele dintre informaţiile pe care le vedem despre un acord nuclear. Pe de altă parte, informațiile despre deţinuţi, sunt pur şi simplu inexacte", a precizat acesta, spunând însă că SUA "sunt hotărâte ca Iranul să nu obţină niciodată o armă nucleară", motiv pentru care "toate opţiunile rămân pe masă".

"Continuăm să credem că diplomaţia este cea mai eficientă cale de a realiza acest lucru, dar nu există un acord iar informaţiile afirmând contrariul nu sunt adevărate", a mai spus Blinken.

Și Iranul a dezminţit informațiile.

Totodată, 3 cetățeni americani de origine iraniană sunt închiși în Iran, printre care Siamak Namazi, arestat în octombrie 2015 şi condamnat la zece ani de închisoare pentru spionaj.

Unele informații din presă dezvăluie faptul că cele două țări ar putea încheia un acord interimar care să înlocuiască vechiul acord privind programul nuclear iranian 2015, din care SUA s-a retras în 2018, la decizia fostul președinte republican Donald Trump. 

Convorbirile dintre Iran și statele occidentale au fost reluate. Un înalt diplomat iranian a discutat, luni, la Abu Dhabi cu reprezentanţi francezi, britanici şi germani despre probleme strategice, printre care programul nuclear iranian. Teheranul a confirmat că are discuții indirecte cu SUA prin sultanatul Oman. 




 

×
Subiecte în articol: iran sua antony blinken