x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Home EURO 2016. Pregătirea naţionalei Franţei, afectată de declaraţiile lui Cantona

EURO 2016. Pregătirea naţionalei Franţei, afectată de declaraţiile lui Cantona

28 Mai 2016   •   11:40
EURO 2016. Pregătirea naţionalei Franţei, afectată de declaraţiile lui Cantona

Pregătirea naţionalei Franţei pentru EURO 2016 nu decurge liniştit pentru Didier Deschamps: după afacerea Benzema, suspendarea pentru suspiciuni de dopaj a lui Sakho şi accidentarea lui Varane, selecţionerul "les Bleus" a fost acum acuzat de rasism de fostul mare fotbalist al lui Manchester United, Eric Cantona, scrie AFP.

Pus sub presiune de diferitele scandaluri extra-sportive, apoi de indisponibilitatea lui Varane, liderul apărării, Deschamps s-ar fi lipsit bucuros de această polemică, izbucnită cu două săptămâni înaintea meciului de deschidere a EURO 2016, împotriva României, ce va avea loc pe 10 iunie, pe Stade de France.

Cu atât mai mult cu cât este departe de a fi neglijabil impactul mediatic stârnit de atacul lui Cantona, personaj obişnuit cu ieşirile publice spectaculoase.

Cantona l-a acuzat de rasism pe Deschamps, după ce acesta nu i-a inclus în lotul pentru EURO 2016 pe Karim Benzema şi Hatem Ben Arfa, jucători cu origini algeriene, respectiv tunisiene.

"Deschamps are un nume cu adevărat franţuzesc, este poate singurul din Franţa ce are un adevărat nume franţuzesc. Nimeni nu s-a amestecat niciodată în familia sa, aşa cum sunt mormonii în Statele Unite. Deci, nu sunt chiar surprins că nu l-a selecţionat pe Benzema. Iar Ben Arfa este probabil cel mai bun jucător francez. Însă amândoi au anumite origini", a declarat fostul star al lui Manchester United într-un interviu ziarul britanic The Guardian.

Cotidianul care l-a intervievat pe Cantona a insistat: "Credeţi că există discriminare rasială în elaborarea listei de 23 (a naţionalei Franţei)?".

"Un lucru e sigur, Benzema şi Ben Arfa sunt doi dintre cei mai buni jucători din Franţa şi nu vor fi la EURO. Un lucru sigur de asemenea e că amândoi au origini nord-africane. Deci într-adevăr, dezbaterea rămâne deschisă", a mai spus fostul atacant al "Les Bleus".

Deschamps a reacţionat imediat după afirmaţiile fostului său coleg de naţională şi a anunţat că-l va acţiona în justiţie pe Cantona.

Este greu să nu vezi aici un nou episod al vechiului conflict dintre cei doi. Cantona, care nu a ezitat să-l numească în 1996 pe Deschamps un "vulgar cărător de apă", l-a suspectat întotdeauna pe fostul căpitan al "les Bleus" că a contribuit la îndepărtarea sa de la naţională pentru Campionatul European din acel an.

În esenţă, atacurile lui Cantona sunt uşor de demontat.

În afacerea Benzema, chiar în momentul culminant al crizei, în ciuda unei opinii publice cu adevărat ostile şi a presiunii venite din partea premierului Manuel Valls, Deschamps l-a apărat mereu pe jucător şi a militat pentru păstrarea acestuia la naţională, înainte de a se resemna să renunţe la serviciile sale.

Foarte apropiat de Zinedine Zidane atunci când era jucător, Deschamps a avut un rol important când l-a convins pe Nabil Fekir să joace pentru Franţa, nu pentru Algeria, ţara părinţilor săi. Fekir va rata până la urmă EURO, după ce s-a accidentat grav la genunchi în septembrie 2015.

Acuzaţiile lui Cantona vin la trei zile după ce Deschamps l-a convocat pe Adil Rami, ce are dublă cetăţenie, franceză şi marocană.

Deschamps va ataca turneul final cu o echipă mult slăbită, ultima lovitură fiind accidentarea la coapsă a lui Varane. În locul acestuia, selecţionerul l-a chemat pe Rami, care n-a mai jucat de trei ani la naţională.

Un semn că tensiunea este palpabilă: om care de obicei stăpâneşte comunicarea, Deschamps şi-a ieşit din fire miercuri, când l-a atacat violent pe antrenorul lui Lyon, Bruno Genesio.

"Ar fi fost mai bine să tacă", a exclamat Deschamps, după ce Genesio, a cărui echipă are un singur jucător în lotul de 23 (Christophe Jallet), l-a acuzat că neglijează campionatul Franţei.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: euro 2016 franta cantona eric cantona benzema