x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech In urma cu 145 de ani se inventa masina de scris!

In urma cu 145 de ani se inventa masina de scris!

01 Mar 2018   •   18:28
In urma cu 145 de ani se inventa masina de scris!

Istoricii au calculat ca masina de scris a fost inventata de 52 de ori. Una din primele constructii era inalta de 2,5 metri, alta era confectionata in totalitate din lemn. Pentru aproape un secol, masina de scris a devenit indispensabila pentru omenire. Acum, a ajuns la muzeu.

 

In 1714, englezul Henry Mill si-a patentat modelul dar care, se pare, nu a fost turnata si in metal. Un dispozitiv cu adevarat functional a fost pus la punct in 1808, de italianul Turri Pellegrino. Dar nici aparatul, nici descrierea lui nu au ajuns pana in zilele noastre. Ne-au ramas doar textele tiparite la aceasta masina.

Viitorul "remngton" a fost inregistrat in 1868 de un mecanic, Chistopher Latham Sholes, din Milwaukee, un barbat cam ciudat si imbracat destul de neglijent. Cinci ani a cautat un producator si a avut nevoie de alti opt pentru ca inventia lui sa atraga interesul oamenilor si al institutiilor de stat. La 1 martie 1873, firma americana de arme "Remington" a demarat productia in serie a masinilor de scris.

Sholes a inventat, de asemenea, si claviatura QWRTY, mostenita si de computere. A analizat care litere din limba engelza stau cel mai des una langa alta, le-a fixat pe niste ciocanele, pentru a nu se incurca una cu cealalta. Primul scriitor care a folosit masina de scris a fost Mark Twain.

Initial, cei de la "Remington" au crezut ca masina de scris va fi folosita in special de femei, motiv pentru care si-a ornat produsele cu tot felul de floricele. Totusi, in 1910, aproape 19% din totalul dactilografilor inregistrati oficial in SUA, erau barbati.

Recordul de viteza, inscris in Guiness Book, de 750 de semne pe minut, a fost stabilit de Barbara Blackburn in 2005.

La sfarsitul secolului 20, masina de scris a avut soarta altor realizari considerate, la vremea lor epocale, precum motorul cu abur sau discurile din plastic, fiind trimisa la pensie.

A devenit istorie

 

×
Subiecte în articol: masina de scrie invetie