x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Inteligenţa artificială presupune ''riscuri'', spunet directorul DeepMind

Inteligenţa artificială presupune ''riscuri'', spunet directorul DeepMind

10 Mar 2018   •   12:45
Inteligenţa artificială presupune ''riscuri'', spunet directorul DeepMind

Un instrument promiţător pentru accelerarea cercetării ştiinţifice, dezvoltarea inteligenţei artificiale presupune şi ''riscuri'', dacă nu este utilizată aşa cum trebuie, crede Demis Hassabis, directorul companiei DeepMind, filială a Google, creatoarea super-programului informatic AlphaGo.

 

Posibilitatea apariţiei unei forme de inteligenţă artificială incontrolabilă sau ostilă este o problemă strâns legată de dezvoltarea acestei tehnologii, care va juca un rol esenţial în deceniile viitoare.

Subiectul a fost abordat vineri seara, la University College din Londra, cu ocazia unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri după proiecţia unui documentar despre AlphaGo, programul care a făcut senzaţie în 2016, după ce l-a învins pe Lee Se-Dol, marele maestru sud-coreean al jocului de go.

''Există o serie întreagă de întrebări filozofice interesante şi dificile (...) la care trebuie să răspundem'', a declarat patronul şi fondatorul DeepMind, filială a Google, specializată în inteligenţa artificială (AI). Inteligenţa artificială, a adăugat Demis Hassabis, poate fi ''un instrument incredibil pentru accelerarea cercetării ştiinţifice'' şi constituie una dintre tehnologiile cele mai ''profitabile'' din istoria umanităţii.

Dar, ca orice tip de tehnologie, ''există şi riscuri'', subliniat acesta. ''Aceasta depinde de maniera în care noi, ca societate, decidem să o utilizăm'', a completat Hassabis. ''Cred în ingeniozitatea umană atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor tehnice (legate de AI) (...) Dar o provocare mai importantă va fi de a rezolva problemele etice'', a insistat acesta.

Demis Hassabis a dat asigurări că această problematică se află pe lista de priorităţi în cadrul companiei DeepMind, care a stabilit soluţii concrete pentru a o aborda. Cuvintele patronului DeepMind vin în continuarea celor ale celebrului astrofozician britanic Stephen Hawking, potrivit căruia, inteligenţa artificială va fi ''cel mai bun sau cel mai rău lucru din istoria umanităţii''. AGERPRES

×