Aceasta este una dintre marile enigme ale vieții: de ce dormim ? Acum avem deja cele mai bune dovezi a ceea ce face somnul pentru noi, permite proceselor de ordine şi curăţenie să aibă loc pentru a opri creierul nostru să devină supraîncărcat cu noi amintiri.(...)
O idee este faptul că somnul ne ajută să consolidăm amintiri noi, demonstrată de faptul că oamenii obţin mai bune rezultate la teste atunci când reuşesc să doarmă după ce s-au pregătit, învăţând. Noi știm că, în stare trezie, amintirile proaspete sunt înregistrate prin consolidarea conexiunilor dintre celulele creierului, dar procesele de memorare care au loc în timpul somnului au ramas neclare.
Teoria care câştigă teren este că somnul a evoluat, astfel încât conexiunile din creier pot fi aranjate în timp ce ațipim, făcând loc amintirilor proaspete pentru a doua zi.
„Somnul este prețul pe care îl plătim pentru învățare”, spune Giulio Tononi de la Centrul pentru Somn şi Conştinţă din Universitatea Wisconsin – Madison , cel care a dezvoltat ideea.
Se pare că are dreptate. Echipa condusă de Tononi a măsurat dimensiunea acestor conexiuni sau sinapse în felii de creier prelevate de la şoareci. În probele prelevate la sfârșitul unei perioade de somn, sinapsele au fost cu 18 % mai mici decât cele prelevate înainte de somn, ceea ce arată că sinapsele dintre neuroni sunt slăbite în timpul somnului. (...)
Aşa asa s-ar putea explica de ce, în cazul în care somnul este întrerupt, ne simțim mai puțin odihniţi în ziua următoare. Există unele dovezi indirecte că somnul adânc este cel mai bun pentru decuparea sinapselor, creierul nostru având nevoie de timp pentru pentru a ajunge la acest nivel de inconștiență.
Ce trebuie să faci ca să te trezeşti odihnit?
...............................................
Citește mai mult despre ce se întâmplă în creier când dormim