x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă (VIDEO) Al şaselea simţ, inventat în laborator. Lumina infraroşie, simţită ca o atingere în timpul testelor

(VIDEO) Al şaselea simţ, inventat în laborator. Lumina infraroşie, simţită ca o atingere în timpul testelor

14 Feb 2013   •   16:06
(VIDEO) Al şaselea simţ, inventat în laborator. Lumina infraroşie, simţită ca o atingere în timpul testelor

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke din SUA au reuşit să le producă un al şaselea simţ şoarecilor de laborator cu care au lucrat, aceştia devenind capabili să simtă lumina infraroşie, pe care altfel nu o pot detecta, ca pe o atingere.

Şoarecilor li s-au ataşat detectoare de lumină infraroşie conectate la electrozi microscopici care au fost implantaţi în creierele şoarecilor în regiunea responsabilă cu procesarea stimulilor tactili.

Cercetătorii spun că, cel puţin în teorie, această metodă ar putea fi aplicată şi la oameni, de exemplu celor orbi, care ar putea astfel să simtă ce se află în jurul lor, înlocuindu-se simţul vederii.

Experimentul a arătat că stimulii procesaţi prin această metodă nu afectează funcţia primară a regiunii creierului în care electrozii au fost implantaţi.

"Puteam folosi detectoare sensibile la orice energie fizică. Câmpuri magnetice, unde radio, ultrasunete. Am ales lumina infraroşie pentru că nu ne afecta aparatele de măsurătoare", a declarat Miguel Nicolelis, coordonatorul experimentului.

"Această metodă a fost utilizată până în prezent în încercarea de a restabili funcţiile motorii afectate de leziunile sistemului nervos. Acesta este, însă, primul experiment în care un aparat neuroprostetic este folosit pentru dobândirea a ceea ce este, practic, un al şaselea simţ", a declarat şi cercetătorul Eric Thomson.

Şoarecilor li s-au montat electrozii cu grosimea de o zecime din cea a unui fir de păr în creierele, fiind puşi apoi într-o cuşcă cu trei surse de lumină infraroşie montate în dreptul unor dispozitive în care, dacă şoarecii băgau botul, obţineau apă.

Apa curgea doar din dispozitivul în care lumina infraroşie (invizibilă pentru şoarece) era activată. La început, şoarecii au început să-şi scarpine feţele, atunci când lumina infraroşie era activată, semn că o percep ca pe o atingere.

După o lună de experimente, şoarecii au învăţat să găsească sursa de apă ghidându-se după lumina infraroşie, obţinând scoruri perfecte la teste.

Electrozii implantaţi în zona creierului care procesează semnalele tactile nu au afectat simţul tactil al şoarecilor. 

Al saselea simt
 

×
Subiecte în articol: lumina infrarosie şoareci