x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alături de tigri

Alături de tigri

13 Dec 2007   •   00:00

Săptămăna viitoare, ZOOM vă prezintă partea I a documentarului "Living With Tigers", un experiment indrăzneţ de perpetuare a speciei tigrilor.

Săptămăna viitoare, ZOOM vă prezintă partea I a documentarului "Living With Tigers", un experiment indrăzneţ de perpetuare a speciei tigrilor.

Documentarul prezintă intămplările unei echipe ce speră să salveze tigrii, iar pentru a face asta a decis să afle dacă tigrii, originari din Asia, se pot adapta la condiţiile aspre de climă de pe continentul african. Plasarea lor in Africa a fost făcută prin căntărirea avantajelor: mult spaţiu, hrană din belşug şi un gard ce ţine oamenii la distanţă. La ora actuală mai există mai puţin de 5.000 de tigri in libertate, iar aceştia ar putea dispărea intr-un deceniu. Numărul celor aflaţi in captivitate il depăşeşte cu mult pe cel al tigrilor liberi.

Prima parte a documentarului incepe cu povestea a doi pui de tigru bengalez născuţi in captivitate: Ron şi Julie. Aceştia sunt duşi in Africa de Sud, unde vor fi dresaţi să fie sălbatici. Locul ales pentru familiarizarea marilor feline cu noul teritoriu este Phinda, loc foarte asemănător cu peisajele Indiei. Deşi frumos, este un teritoriu in care orice e periculos, unde orice poate fi mortal. Ron şi Julie sunt exact la vărsta in care intră in cele mai mari incurcături. In mod normal, tigrii de vărsta lor nu vănează incă, insă experimentul trebuie să inceapă, iar echipa nu are timp de pierdut, aşa că cei doi pui de tigru deja sunt invăţaţi să văneze. John şi Dave, ambii pasionaţi de felinele mari, sunt părinţi pentru aceşti doi pui şi trebuie să-i inveţe că animalele sălbatice ripostează. Prin intermediul camerei de filmat a lui John puteţi participa la primele lecţii de vănătoare pentru tigri. Acestea nu se desfăşoară după un tipar. E o incercare ce nu beneficiază de manual, aşa că se apelează la cele mai neobişnuite şi absurde metode pentru a reuşi.

Experimentul este ceva nou, cu siguranţă ceva contestat. Succesul inseamnă naşterea puilor de tigri in libertate pe teritoriul Africii, iar succesul total - mutarea tigrilor inapoi pe continentul lor mamă. Dar vor rezista aceşti doi tigri in Africa?

×
Subiecte în articol: zoom plus