x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă CARNEA CLONELOR, la americani

CARNEA CLONELOR, la americani

de Anca Aldea    |    09 Ian 2008   •   00:00

Agenţia americană de reglementare a medicamentelor şi produselor alimentare (FDA) urmează să anunţe, în cursul acestei săptămâni, că laptele şi carnea provenite de la animale clonate şi progeniturile acestora prezintă siguranţă pentru consumul uman.

Agenţia americană de reglementare a medicamentelor şi produselor alimentare (FDA) urmează să anunţe, în cursul acestei săptămâni, că laptele şi carnea provenite de la animale clonate şi progeniturile acestora prezintă siguranţă pentru consumul uman. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, dezbaterea privind alimentele obţinute de la animale clonate a fost iniţiată în Statele Unite în urmă cu mai bine de şase ani. De-atunci, Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor alimentare le-a cerut producătorilor de animale clonate să aibă răbdare şi să nu comercializeze produse obţinute de la aceste animale până nu va fi luată oficial o decizie în acest sens. Decizia aşteptată de la FDA săptămâna aceasta reprezintă o victorie a companiilor de biotehnologie, care vor să iniţieze procedurile de comercializare a animalelor clonate, scrie Wall Street Journal, amintind că în Australia, Canada, Franţa, Japonia şi Noua Zeelandă e permisă creşterea animalelor clonate, dar comercializarea produselor provenite de la acestea  este interzisă. Uniunea Europeană a interzis importurile de carne cu hormoni din Statele Unite.

 

 

 

GROPILE CU DEŞEURI DE LÂNGĂ CASĂ

Membrii conducerii complexului nuclear Sellafield din Marea Britanie intenţionează să investească milioane de lire sterline pentru a-i plăti pe cei aproximativ 300 de locuitori din Cumbria ca să accepte amplasarea, lângă această localitate, a unei gropi de gunoi atomic cu grad scăzut de radioactivitate. Într-o primă fază vor fi investite 75 de milioane de lire, scrie ziarul britanic The Independent.

 

 

 

CĂLDURA TOPEŞTE SCULPTURILE DE GHEAŢĂ

Una dintre cele mai friguroase regiuni din China a început să se încălzească. Treptat, locuitorii din Heilongjiang, regiune faimoasă pentru temperaturile scăzute pe care le înregistra de-a lungul anului, renunţă la hainele groase şi călduroase. Potrivit Observatorului Meteorologic, temperatura medie anuală din 2007 din Heilongjiang a fost de 6,6 grade Celsius, un record în ultimii 126 de ani. La fiecare început de an, la Harbin, capitala provinciei, se adună curioşi din toată lumea pentru a admira exponatele.

 

 

 

MOTORINĂ DIN RESTURI DE GĂINĂ

O echipă de specialişti de la Universitatea din Arkansas pregăteşte o substanţă pe bază de grăsime de găină, care să fie uşor convertibilă în biocombustibil. Cercetătorii americani au început să investigheze metoda de transformare a seului în biodiesel, cu ajutorul metanolului, prin aşa-numitul “tratament critic cu metanol”. Experţii susţin că o astfel de invenţie va ajuta la scăderea preţului la combustibil pentru maşinile cu motor diesel. Biocombustibilii sunt obţinuţi, în mare parte, din uleiuri vegetale rafinate (de soia sau de rapiţă), care sunt scumpe (3 dolari pentru un galon de motorină), ridicând astfel preţul carburanţilor.

 

 

 

 

EUFRATUL, MOTIV DE DISPUTĂ

Siria continuă să facă presiuni asupra Turciei din cauza monopolului pe care Ankara îl exercită asupra apelor Eufratului. Alarmat de seceta care a afectat recent Siria, regimul de la Damasc i-a cerut Ankarei, la începutul lui ianuarie, acces mai uşor la apele Eufratului, informează agenţia de presă Anatolia, preluată de AFP. Responsabilii sirieni s-au plâns în repetate rânduri de lipsa de cooperare a turcilor în acest sens, afirmând că vecinii lor au construit prea multe baraje pe Eufrat pentru a uda regiunea de sud-est a Turciei, monopolizând astfel accesul celorlalţi la apele fluviului.

 

 

 

APELE AU PUS STĂPÂNIRE PE MOZAMBIC

Inundaţiile dau bătaie de cap autorităţilor din Mozambic, care la sfârşitul săptămânii trecute au fost nevoite să evacueze cel puţin 5.000 de persoane din calea apelor învolburate. Alţi 60.000 de oameni ar trebui mutaţi din cele trei oraşe din centrul Mozambicului.Inundaţiile au început miercurea trecută, iar apele au atins o adâncime de 6 metri, relatează Reuters South Africa. Principalele rute între Zimbabwe, Malawi şi Zambia au fost blocate în cinci puncte.

 

 

 

BECURILE ECOLOGICE IRITĂ PIELEA

Asociaţia britanică a dermatologilor a tras un grav semnal de alarmă: becurile ecologice pot provoca probleme ale pielii sau le pot acutiza pe cele deja existente, scrie publicaţia The Telegraph. Dermatologii şi organizaţia caritabilă Spectrum au iniţiat o campanie de conştientizare a publicului cu privire la afecţiunile rezultate în urma folosirii becurilor ecologice. Unul dintre proiectele ecologice ale guvernului britanic constă în introducerea, până în 2011, a becurilor ecologice. Autorităţile sunt însă criticate pentru că nu au studiat posibilitatea creării unor becuri speciale pentru persoanele sensibile la lumina puternică.

×
Subiecte în articol: eco