x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce priveşti trădează ceea ce vei spune

Ce priveşti trădează ceea ce vei spune

25 Iul 2012   •   12:43
Ce priveşti trădează ceea ce vei spune

Un foarte recent studiu stiintific a demonstrat ca este posibil sa ghicim exact ce propozitii vor folosi oamenii care privesc o scena prin simpla urmarire a miscarilor lor oculare.

Frank Keller si Moreno Coco, de la Universitatea Edinburgh, au organizat un prim experiment simplu: 24 de voluntari au fost invitati sa priveasca o serie de picturi fotorealiste, infatisand scene sau locuri familiare, precum receptia unui hotel. Cei doi cercetatori au urmarit cu atentie ordinea in care au privit subiectii obiectele din fiecare scena, dar dupa ce au descris verbal ceea ce au privit. Asa s-a constatat ca secventa in care participantii au studiat obiectele din imagini este oglindita in ordinea substantivelor utilizate in propozitia sau fraza descriptiva.

'Am fost surprinsi sa vedem cat de stransa este aceasta corelatie', a declarat Coco pentru New Scientist. 'A fost remarcabil sa gasim dovezi de similaritate intre vorbire si atentia vizuala', a adaugat el, mai ales in conditiile in care in formarea de propozitii sunt implicate mai multe procese cognitive. Cei doi au dus lucrurile mai departe si, intr-un al doilea experiment, au incercat sa prezica propozitiile pe care subiectii le-ar utiliza in descrierea unei scene, strict in baza miscarilor oculare ale acestora. Cercetatorii au creat chiar si un algoritm, care a utilizat inregistrarile cu miscarile ochilor din experimentul anterior pentru a determina care este propozitia corecta dintr-un total de 576 de descrieri.

Alti specialisti neimplicati in studiu sunt de parere ca aceste rezultate pot juca un rol important in imbunatatirea interfetelor om-masina. Coco si Keller investigheaza acum rolul proceselor vizuale si lingvistice coordonate in comunicarea interpersonala. 'Oamenii angajati intr-un dialog utilizeaza forme sintactice, expresii si miscari oculare similare', spune Coco. Una dintre ipotezele preliminare este ca aceasta 'mimare coordonata' este extrem de importanta in procesul de luare a unei decizii in comun.

Sursa sciencefocus.ro.

×