x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost realizată inteligenţa artificială. Celebrul test Turing, trecut de un supercomputer

A fost realizată inteligenţa artificială. Celebrul test Turing, trecut de un supercomputer

09 Iun 2014   •   16:31
A fost realizată inteligenţa artificială. Celebrul test Turing, trecut de un supercomputer

Un program de computer realizat de doi specialişti din Rusia şi Ucraina a trecut celebrul test Turing menit să ateste naşterea inteligenţei artificiale.

Programul de computer, care s-a prezentat drept Eugene Goostman într-o conversaţie online cu membrii unui juriu, a reuşit să-i convingă pe aceştia că stau de fapt de vorbă cu un copil de 13 ani.

În anii '50, matematicianul şi unul dintre părinţii ciberneticii, britanicul Alan Turing, a teoretizat că inteligenţa artificială va fi realizată atunci când într-o conversaţie nu vom putea face diferenţa dintre o maşină şi o persoană reală.

În cursul dezvoltării tehnologiei computerelor, s-a inventat testul Turing, menit să ateste apariţia inteligenţei artificiale. Testul presupune ca peste 30% din membrii unui juriu să creadă că stau de vorbă cu o persoană reală, nu cu o maşină, în timpul unei conversaţii online de minimum cinci minute.

Cinci supercomputere au fost testate, week-end-ul trecut, în sediul academiei britanice "Royal Society", în condiţii perfect controlate puse la punct de profesorii Universităţii din Reading.

Programul "Eugene Goostman", care s-a dat drept un băiat de 13 ani cu acest nume, a reuşit să convingă 33% din membrii juriului că stau de vorbă cu o persoană reală.

"În domeniul inteligenţei artificiale nu există piatră de hotar mai reprezentativă ca testul testul Turing", a declarat profesorul Kevin Warwick, care a supervizat testele.

Programul care a trecut testul a fost proiectat de rusul Vladimir Veselov, care trăieşte în prezent în SUA şi ucraineanul Eugene Demchenko, care trăieşte în Rusia.

"Este o realizare remarcabilă pentru noi. Sperăm ca de acum înainte să crească interesul pentru inteligenţa artificială. "Eugene" s-a născut în 2001. Ideea noastră a fost ca el să susţină că ştie orice, dar să pară că are încă lacune din cauza vârstei. Am petrecut foarte mult timp dezvoltându-i caracterul şi dându-i o personalitate credibilă", a spus Veselov.

Profesorul Warwick spune că există mai experţi care au anunţat, de-a lungul timpului, că programele lor au trecut testul, însă niciun experiment nu a fost desfăşurat în condiţii controlate, ca cel de acum.

"Un adevărat test Turing nu are întrebări sau subiecte prestabilite. De aceea sunem mândri să declarăm că acum a fost trecut testul Turing pentru prima dată", spune profesorul.

Acesta avertizează, însă, că apariţia unor astfel de programe de computer poate avea şi implicaţii negative, ele putând fi folosite pentru fraude sau infracţiuni cibernetice. 

×