x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Coreenii din Rusia

Coreenii din Rusia

de Adela Cristina Teodorescu    |    25 Oct 2008   •   00:00

Descoperirea ruinelor unui castel coreean în Orientul Îndepărtat al Federaţiei Ruse schimbă teoriile despre istoria regatului coreean Balhae (698-926) şi aduce informaţii noi despre comerţul efectuat în această perioadă.

O echipă mixtă de arheologi ruşi şi coreeni a descoperit ruinele unui castel aparţinând regatului coreean Balhae, în regiunea Primorski Krai, la circa 360 de kilometri distanţă de Vladivostok, scrie presa din peninsula coreeană. Potrivit Korea Times, regiunea Kokşarovka-1, unde experţii au făcut această descoperire, are o suprafaţă de 160.000 de metri pătraţi. Aici, în secolul al VII-lea, un fost general din regatul antic Goguryeo (anii 37 î.Hr.-668 d.Hr., localizat în nordul şi în centrul peninsulei coreene, în Manciuria de Sud şi în ceea ce numim astăzi Primorski Krai) a pus bazele statului Jin, cunoscut mai târziu sub denumirea Balhae. Istoricii spun că Balhae se întindea pe teritoriul de astăzi al Chinei de Nord, în zona Primorski Krai şi în nordul Peninsulei coreene. Majoritatea mărturiilor istorice care au caracterizat regatul Balhae le regăsim astăzi în “Istoriile Tang”, compilaţie realizată între anii 941 şi 945.

Ruinele castelului descoperit de arheologi şi etnologi confirmă parte din aceste adevăruri istorice, scrie publicaţia Chosun. Ruinele – spun specialiştii – se află într-o stare bună de conservare, iar zidurile groase de 10-14 metri s-au păstrat aproape intacte. La fel şi o parte din obiectele de lut şi oalele găsite în situl arheologic, despre care cercetătorii susţin că sunt asemănătoare cu cele din perioada regatului Goguryeo.

“Am descoperit o mulţime de relicve de construcţii mari dotate cu sistem de încălzire prin podea, specific regatului Balhae”, a declarat un specialist coreean. Un alt element impresionant descoperit a constat în temelia castelului construită din mâl şi nisip. Existenţa fundaţiei, a cărei adâncime avea aproximativ un metru, a lespezilor din piatră folosite pentru a întări această parte a construcţiei, precum şi a sistemului de încălzire tradiţional coreean (denumit “ondol”) demonstrează, în opinia specialiştilor, faptul că în acest castel se afla un centru administrativ. Potrivit arheologilor, aceasta este cea mai importantă descoperire a ruinelor unui castel aparţinând regatului Balhae, o descoperire senzaţională atât pe teritoriul Rusiei cât şi pe cel învecinat, al Coreei de Nord. Cercetătorii vor continua săpăturile arheologice, acest castel fiind o dovadă evidentă a faptului că sudul regiunii Primorski Krai nu era nici pe departe graniţa de nord a regatului Balhae, aşa cum susţin unii istorici ruşi.

 

Dovezi

Printre obiectele descoperite în acest sit arheologic se numără câteva vase din porţelan de culoare verde (celadon). Materialul ceramic în culori calde era folosit de multe ori în schimburi comerciale. De altfel, descoperirea acestor obiecte de porţelan relevă faptul că, în perioada regatului Balhae, exista un comerţ internaţional extrem de dezvoltat, deoarece porţelanurile celadon erau cotate la valoare mare. Pe de altă parte, până în secolele X-XI, când în peninsula coreeană a început să se dezvolte tehnica realizării de vase din porţelan celadon, acest material era folosit, cu sute de ani mai-nainte, de vecinii chinezi. În Balhae, porţelanurile verzi proveneau din provincia Zhejiang din China, fiind recunoscute prin rafinament şi culoarea specifică jadului.

×
Subiecte în articol: special balhae