x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Creierul bărbaților se micșorează ziua și se „resetează" noaptea

Creierul bărbaților se micșorează ziua și se „resetează" noaptea

de Redacția Jurnalul    |    27 Sep 2024   •   10:15
Creierul bărbaților se micșorează ziua și se „resetează" noaptea

Un studiu dezvăluie un fenomen surprinzător legat de creierul masculin: acesta își micșorează volumul în mod constant pe parcursul zilei, pentru ca apoi să se „reseteze" pe timpul nopții.

Cercetarea, condusă de o echipă de oameni de știință, printre care inclusiv Laura Pritschet, cercetător în psihiatrie la Facultatea de Medicină Perelman a Universității Pennsylvania, oferă noi perspective asupra funcționării creierului uman.

Studiul a implicat scanarea creierului unui bărbat de 26 de ani de 40 de ori în decurs de 30 de zile. RMN-urile au fost efectuate la ore specifice - 7 dimineața și 8 seara - pentru a coincide cu nivelurile maxime și minime ale hormonilor steroizi, cum ar fi testosteronul, cortizolul și estradiolul.

Rezultatele au arătat că volumul general al creierului scade pe parcursul zilei, inclusiv grosimea cortexului, stratul exterior al creierului. În medie, volumul materiei cenușii, care conține corpurile celulare ale neuronilor și conexiunile dintre acestea, a scăzut cu aproximativ 0,6%. Cele mai semnificative modificări au fost observate în cortexul occipital și parietal, precum și în structuri cerebrale profunde precum cerebelul, trunchiul cerebral și părți ale hipocampusului.

„Bărbații prezintă o scădere de 70% a hormonilor steroizi de dimineața până seara", a explicat Pritschet pentru Live Science.

Ea a adăugat că, deși gradul de schimbare între dimineață și seară scade odată cu vârsta, acest model general persistă pe tot parcursul vieții.

Cercetătorii sugerează că fluxul și refluxul zilnic al hormonilor din corpul masculin ar putea juca un rol crucial în acest proces de micșorare și resetare a creierului.

Deși femeile experimentează, de asemenea, fluctuații hormonale zilnice, acestea nu sunt la fel de pronunțate din cauza influenței ciclului menstrual.

Scăderea volumului creierului este egală cu scăderea zilnică a hormonilor. Cu toate acestea, nu este deocamdată clar dacă hormonii determină schimbările din creier, au scris autorii studiului într-un raport publicat miercuri în The Journal of Neuroscience.

Următorul pas este investigarea modului în care diferențele de somn modifică această dinamică în creier. Întreruperile de somn sunt legate de bolile metabolice și de condițiile de sănătate mintală.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: creier barbati micsorare