x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă D&G, Gucci şi Neanderthal

D&G, Gucci şi Neanderthal

de Delia Zahareanu    |    10 Apr 2008   •   00:00

Ei sînt la fel de expresivi ca David Beckham în reclamele pentru Emporio Armani. Ele sînt la fel de sofisticate ca modelele africane, cu prea complicatele coafuri împletite. Sînt bărbaţii şi femeile preistoriei.

Ei sînt la fel de expresivi ca David Beckham în reclamele pentru Emporio Armani. Ele sînt la fel de sofisticate ca modelele africane, cu prea complicatele coafuri împletite. Sînt bărbaţii şi femeile preistoriei. Aproape la fel de mondeni ca şi noi, chiar dacă reprezentările grafice au avut la dispoziţie, în mare, cam un milion de ani să se cizeleze. De la picturile rupestre pînă la afişele stradale din zilele noastre, imaginile amuzantei vanităţi a fiinţei umane au consemnat mereu apetitul pentru noutate, adică pentru modă.

ZOOM vă propune în acest număr o inedită privire asupra epocilor în care neanderthalii sau oamenii de Cromagnon împărăţeau peste Europa şi Asia de Vest. Articolul scris de Vasile Surcel pictează cu o doză consistentă de umor, dar dublată de o solidă documentare pe subiect, felul în care locuitorii preistoriei înţelegeau conceptul de “fashion victim”. Cine crede că neanderthalii erau nişte brute să se mai gîndească! Pigmenţii cu care îşi colorau trupurile la ceremoniile funerare sau instrumentele pe care le foloseau la confecţionarea de haine – majoritatea, spre marea invidie a femeilor de azi, din blănuri naturale, din cauza frigului insistent al perioadei – atestă gustul pentru înfrumuseţare şi pentru confort. Cei mai galanţi bărbaţi ai preistoriei au fost însă cromagnonii, care, conform reprezentărilor rupestre, nu ezitau să renunţe la bărbi şi la mustăţi, bărbierindu-se cu lame ascuţite, confecţionate din obsidian şi silex, care şi astăzi taie la fel de bine ca bricele de oţel inoxidabil. Totul pentru o întîlnire perfectă cu doamnele care, spre deosebire de zilele noastre, nu dădeau doi bani pe 90-60-90. Dimpotrivă, reprezentările feminine pe care le avem graţie statuilor supranumite Venus tind către admirarea corpolenţei, a formelor cel puţin planturoase.

Neoliticul reprezintă pentru moda preistoriei ceea ce Coco Chanel a reprezentat pentru moda secolului al XX-lea: revoluţia deplină. Iar culturile preistorice din acea perioadă, de pe teritoriul actual al României, pot lăsa cu gura căscată mulţi designeri prin imaginaţia şi texturile ornamentaţiilor folosite. “Costumul de baie” al Zeiţei de la Vidra este doar un exemplu. Iar mai multe veţi afla direct din paginile numărului ZOOM pe care îl răsfoiţi chiar în acest moment.

×
Subiecte în articol: editorial