x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce şobolanii sunt mai inteligenţi decât Google

De ce şobolanii sunt mai inteligenţi decât Google

06 Iun 2012   •   14:23
De ce şobolanii sunt mai inteligenţi decât Google

Un sobolan este mai destept decat Google, afirma cercetatorii din domeniul Inteligentei Artificiale, Zann LeChun si Josh Tenenbau. Cei doi au vorbit la Festivalul Mondial de Stiinta de la New York dupa proiectia peliculei "Creatorul: Alan Turing si viitorul masinii ganditoare" un film despre vizionarul inteligentei artificiale, Alan Turing, din anii '40 - '50 (Alan Turing a fost un matematician britanic care a pus la punct masia de calcul care sta la baza computerelor moderne de azi)

Enciclopedia Google este minunata in multe feluri, cum ar fi cantitatea de informatie pe care o poate absoarbe si livra virtual pentru orice intrebare. Totusi, invatarea prin memorare nu inseamna intelegere, a spus LeChun, profesor de ciobernetica la Universitatea New York.

"In termenii abilitatii de calcul, chiar si cele mai puternice computere din lume, doar se apropie de cea a unei insecte. As fi extrem de fericit daca voi fi in stare sa construiesc o masina inteligenta ca un sobolan", a mai adaugat LeChun.

Unul din lucrurile "uimitoare" pe care Google pe poate face, cum ar fi sa ne dea informatii despre cum sa ajungem la o anumita adresa, foloseste asa numita inteligenta de baza care de fapt poarta numele de planificare. "Si asta este extrem de usor" a spus Tenenbaum, profesor de cibernetica la MIT (Massachusetts Institute of Technology)

"Inteligenta reala este nu numai memorarea dar si capacitatea noastra de a invata cum sa ne descurcam in situatii noi pe baza a ceea ce am invatat anterior" a mai spus Tenenbaum.

"Tot contextul inteligentei comunicatiilor, sa "intri" intr-o persoana numai pe baza a ceea ce ti-a spus si ceea ce ii spui tu, asta este esenta inteligentei umane.
Cei doi profesori se ocupa de cercetarea in domeniul inteligentei artificiale. LeChen, de exemplu, experimenteaza un robot care incearci sa identifice obiectele din jurul lui. El a prezentat si un filmulet cu ceea ce vede robotul poate deosebi lucruri precum, oameni, pomi si drumuri. In general reuseste dar destul de des spune de pomi ca sunt oameni, o pata de murdarie, apa si un stalp de iluminat, cladire.

Creierul uman are aproape 100 miliarde de neuroni care formeaza intre 1.000 - 10.000 de conexiuni cu alti neuroni si pe care le folosesc de 100 si 1.000 ori pe secunda. Rezulta ca in creierul fiecarui om se efectueaza 1.000.000.000.000.000.000 de operatii pe secunda.

"Dar puterea supercomputerelor creste exponential" a mai zis LeChun, estimand ca vor ajunge la performatele creierelui uman in 30-100 de ani. "Dupa care mai asteptam 10 sau 20 de ani si va incapea intr-un smatphone. Deci, telefonul tau va fi mai inteligent decat tine".

×