x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire ULUITOARE în craniul unei mumii: Ce au găsit oamenii de ştiinţă după 2.400 de ani (VIDEO)

Descoperire ULUITOARE în craniul unei mumii: Ce au găsit oamenii de ştiinţă după 2.400 de ani (VIDEO)

17 Dec 2012   •   12:31
Descoperire ULUITOARE în craniul unei mumii: Ce au găsit oamenii de ştiinţă după 2.400 de ani (VIDEO)

O unealtă folosită în antichitate pentru îndepărtarea creierului în timpul procesului de îmbălsămare a fost găsită de către o echipă de oameni de ştiinţă în craniul unei mumii, scrie Daily Mail. Obiectul, lung de 7.5 centimetri, se afla în craniul unei femei de 40 de ani care a trăit în urmă cu 2.400 de ani.

În urma unor tomografii, oamenii de ştiinţă au observat că unealta cu pricina se afla între osul parietal şi dosul craniului. Pentru a putea fi examinat îndeaproape, experţii au folosit un endoscop. După ce l-au extras, specialiştii au observat că este vorba despre o unealtă pentru scoaterea creierului, care era folosită de egipteni în timpul procesului de mumificare. Cercetătorii au precizat că obiectul a fost uitat din greşeală în creierul mumiei.

În timpul îmbălsămării, obiectul ar fi fost introdus printr-o gaură făcută în craniu, în dreptul nasului, pentru a lichefia creierul.

"Cei care se ocupau cu procesul de îmbălsămare introduceau acest obiect în craniu printr-o gaură făcută în apropierea nasului, iar apoi scoteau creierul afară sau îl lichefiau", explică Mislav Cavka, profesor la Universitatea Dubrava din Zagreb.

Mislav a mai spus că, cel mai probabil, unealta a fost uitată in interiorul craniului de persoana care a făcut îmbălsămarea.

Mumia se află în prezent la Muzeul Arheologic din Zagreb, Croaţia, iar descoperirea a fost publicată în jurnalul de specialitate RSNA Radio Graphics.

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×