x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Etiopia a lansat primul său satelit spaţial, cu sprijinul Chinei

Etiopia a lansat primul său satelit spaţial, cu sprijinul Chinei

20 Dec 2019   •   22:30
Etiopia a lansat primul său satelit spaţial, cu sprijinul Chinei
Sursa foto: antena3

Etiopia a lansat vineri primul său satelit în spaţiul extraterestru, de la o bază din China, în contextul în care tot mai multe state din zona subsahariană încearcă să dezvolte programe spaţiale pentru a-şi promova obiectivele de dezvoltare şi a încuraja inovaţia ştiinţifică, transmite Reuters.

Vineri, înaintea zorilor, oficiali etiopieni şi simpli cetăţeni s-au adunat la Observatorul şi centrul de cercetări Entoto, în nordul capitalei Addis Abeba, pentru a urmări transmisiunea în direct a lansării satelitului din China.

„Acesta va fi fundamentul pentru călătoria noastră istorică spre prosperitate”, a declarat vicepremierul Demeke Mekonnen, într-un discurs transmis de televiziunea de stat.

Satelitul a fost proiectat de ingineri chinezi şi etiopieni, iar China a furnizat circa 6 milioane de dolari din costul total de fabricaţie de peste 7 milioane, a declarat Solomon Belay, directorul general al Institutului etiopian pentru ştiinţa şi tehnologia spaţiului, pentru Reuters.

„Spaţiul înseamnă hrană, spaţiul înseamnă creare de locuri de muncă, un instrument pentru tehnologie (...) suveranitate, pentru reducerea sărăciei, totul pentru ca etiopienii să atingă dezvoltarea universală şi durabilă”, a mai spus el.

Satelitul va fi utilizat pentru prognoze meteorologice şi pentru monitorizarea recoltelor, au indicat oficiali etiopieni.

Uniunea Africană a adoptat în 2017 o politică de dezvoltare în domeniul spaţial, proclamând că ştiinţa şi tehnologia spaţiale pot promova progresul economic şi gestionarea resurselor naturale pe continent.

AGERPRES

×