Uniunea Europeana a facut astazi un pas important in incercarea de a avea propriul sistem inteligent de navigatie prin satelit. Primii doi sateliti Galileo au fost lansati pe orbita, la o altitudine de 23.000 de kilometri, de la baza din Kourou, Guiana Franceza, cu o racheta Soiuz.
Galileo este cel de-al treilea sistem de navigatie globala, dupa cel american GPS si cel rusesc Glonass. Acest sistem va pune la dispozitie servicii de pozitionare globala de inalta precizie si garantate si este in totalitate civil, potrivit Agentiei Spatiale Romane (ROSA).
Cei doi sateliti sunt primii dintr-o serie totala de 30 de sateliti de care va beneficia sistemul Galileo. Programul trebuia sa devina operational in totalitate pana anul viitor, insa din cauza problemelor de finantare si a unor intarzieri tehnice data de finalizare a fost impinsa pana in 2019, anunta Agerpres. Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este controlat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).
Comisia Europeana precizeaza ca, din 2014, noua constelatie de sateliti va oferi posibilitatea furnizarii unor servicii imbunatatite incepand cu o navigatie mai precisa pentru automobile, o gestionare eficienta a transportului rutier, servicii de cautare si salvare, tranzactii bancare mai sigure, precum si furnizare fiabila de energie electrica, toate puternic dependente, pentru o functionare eficienta, de tehnologii de navigatie prin satelit.
Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde de euro pentru urmatorii 20 de ani.
Expertii care au conceput programul sustin ca, in timp ce sistemele rivale american si rus de navigatie prin satelit sunt sub control militar, Galileo este in totalitate "civil". In plus, ar urma sa furnizeze o mai buna acoperire si o precizie mai mare fata de concurentii sai, datorita unei constelatii de sateliti mai dense si a unei orbite mai inalte.
Cei doi sateliti lansati din Guiana Franceza vor fi urmati de alti doi in 2012.