Atunci cand intemperiile le afecteaza habitaclul, punand in pericol supravietuirea speciei, papagalii Eclectus actioneaza cinic, neezitand ca pentru indeplinirea acestui deziderat sa recurga la un gest extrem de rar in lumea animala: sacrificarea propriilor pui.
Specia de papagali Electus traieste in Australia, construindu-si cuiburile in scorburi de copaci.
Studiul oamenilor de stiinta, care au observat comportamentul pasarilor de-a lungul unei perioade de opt ani, a reliefat faptul ca atunci cand se produc inundatii, asigurarea hranei devenind o problema de viata sau de moarte, tinerele mame comit un infanticid, omorand puii de sex masculin pentru a asigura conditii de supravietuire celor de sex feminin. Si, parca pentru a usura alegerea celor sacrificati, natura a dat culori diferite celor doua sexe, puii masculi avand un ton de gri mai deschis decat femelele.
Acest lucru este in totala neconcordanta cu teoria evolutionista, un exces de femele in cadrul speciei urmand sa produca lupte incrancenate in sezonul de imperechere.
Selectia artificiala a supravietuitorilor momentelor dificile prin care trece cuibul papagalilor Eclectus, are, in viziunea naturalistilor australieni, o explicatie simpla: puii de sex feminin au sanse mult mai mari de supravietuire, aparitia penajului lor producandu-se cu o saptamana mai devreme decit la masculi, acest fapt aducandu-le mai rapid si posibilitatea de a se hrani singure, implicit un consum mai mic de energie din partea mamei pentru intretinerea cuibului.
newscientist.com