x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

07 Feb 2009   •   00:00

13 februarie 2009



"Cea mai frumoasă” mumie descoperită vreodată
Arheologii egipteni au scos lumină "cea mai frumoasă” mumie descoperită vreodată. Este vorba despre o descoperire extrem de rară, după cum a precizat, pentru Reuters, Zahi Hawass, preşedintele Consiliul suprem pentru antichităţi al Egiptului de la Cairo. Mumia, care datează din timpul dinastiei a 26-a, care a condus Egiptul în perioada cuprinsă cu aproximaţie între 664 şi 525 î.Hr., a fost găsită în stare perfectă de conservare într-un sarcofag de calcar în necropola Saqqara (cea mai veche din lume), la circa 20 de kilometri la sud de capitala egipteană. Alături de această mumie, arheologii au găsit şi mai multe amulete de aur, aproximativ 100, "care însoţeau sufletul decedatului în viaţa de Apoi”. Sarcofagul mai conţinea 30 de mumii, una dintre ele aparţinând unui câine, care ar fi fost conservat la cererea unuia dintre decedaţi, pentru "a-i ţine de urât” în lumea celor Drepţi. Situl arheologic de la Saqqara este o vastă necropolă situată în regiunea vechiului Memphis, unde au fost descoperite nenumărate morminte, dar şi primele piramide faraonice. (Anca Aldea)

În memoria lui Abraham Lincoln
Teatrul Ford din Washington unde, în 1865, a fost asasinat Abraham Lincoln, a fost redeschis, miercuri, după renovare, în cadrul unei ceremonii la care a participat preşedintele Barack Obama. Ceremonia a fost organizată chiar în ziua în care, în urmă cu 200 de ani, s-a născut omul care avea să devină al 16-lea preşedinte american. După o renovare care a durat 18 luni şi care a costat 25 de milioane de dolari, noul teatru dispune de un nou foaier, unde este expus şi un mantou care i-a aparţinut lui Lincoln, şi de o sală cu 658 de locuri, transmite AFP. Prima piesă prezentată a fost "The Heavens are hung in black”, care are ca temă anii cruciali ai preşedintelui Lincoln la Casa Albă (1861 - 1865).

Cea mai detaliată hartă a Lunii
Un grup de oameni de ştiinţă din întreaga lume a dat publicităţii cea mai detaliată hartă a Lunii. Potrivit acesteia, satelitul natural al Terrei conţine "foarte puţină apă” şi are, la poli, cratere care nu au mai fost observate până acum, informează AFP. Această hartă - cea mai detaliată până în prezent (are o precizie de 15 kilometri) – acoperă suprafaţa selenară de la polul nord la polul sud, spune profesorul C.K.Shunde la Universitatea din Ohio (SUA). Ultima hartă a Lunii datează din 1994, avea o precizie de 20 până la 60 de kilometri, dar nu acoperea toată suprafaţa satelitului.

×
Subiecte în articol: stiri