x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ion I. Agârbiceanu

Ion I. Agârbiceanu

de Anca Aldea    |    24 Mai 2008   •   00:00

La un an de la inventarea primului laser din lume – de către profesorul american Theodore Maiman – un român avea să intre în analele fizicii cu o descoperire originală. În 1961, Ion I. Agârbiceanu a coinventat primul laser cu gaze din România.

Ion s-a născut la 6 ianuarie 1907 în familia scriitorului şi pastorului Ion Agârbiceanu şi a Mariei, în comuna Bucium, judeţul Alba. Formarea sa ulterioară se datorează atît familiei, cît apropiaţilor acesteia, scriitorul fiind prieten cu istoricul Nicolae Iorga, dar şi cu alţi inte­lectuali din Transilvania şi Muntenia. Pe micuţul Ion l-a ajutat în egală măsură înzestrarea genetică, fiind un copil supradotat intelectual, motiv pentru care a fost înscris la şcoală de la vîrsta de numai 5 ani. A urmat cursurile Liceului “George Bariţiu” din Cluj, absolvite în 1925, ale Institutului Electrotehnic din Bucureşti, absolvite în 1929, şi ale Facultăţii de Ştiinţe din Paris. În 1934, el şi-a impresionat profesorii cu lucrarea de doctorat despre spectroscopie. În 1948, Ion a fost numit profesor la Institutul de Petrol şi Gaze din Bucureşti, iar din 1951 a început să predea la Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti. În perioada 1955-1971, Ion I. Agârbiceanu a condus catedra de Fizică I la Institutul Politehnic din Bucureşti.

LABORATORUL. În 1962, omul de ştiinţă a realizat, cu ajutorul unei echipe de excepţie, primul laser cu heliu-neon cu radiaţie infraroşie, după o concepţie proprie. Descoperirea a fost făcută la şase ani după ce savantul a organizat, la invitaţia profesorului Horia Hulubei, în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Bucureşti, un laborator de metode optice în fizica nucleară. În 1963, Ion a devenit membru corespondent al Academiei Române. În martie 1971 a încetat din viaţă.

Personalitate incontestabilă, savantul Ion I. Agârbiceanu şi-a axat activitatea ştiinţifică pe studierea opticii, a spectroscopiei de absorbţie şi de emisie, a fluorescenţei şi polarizării luminii. Omul de ştiinţă român a contribuit totodată la determinarea, cu mare precizie, a unei serii întregi de mărimi nucleare.

 

Laserul cu gaz

Savantul Ion I. Agârbiceanu a făcut remarcabila realizare – laserul cu gaz (heliu-neon) – în laboratorul de metode optice în fizica nucleară, organizat în cadrul Institutului de Fizică Atomică din Capitală. Alături de o echipă bine pregătită, omul de ştiinţă a iniţiat amplifi­cări cuantice ale luminii, realizînd astfel laserul cu gaz. Prin focalizarea fasciculului luminos monocromatic, coe­rent produs de laser, se obţin densităţi mari de radi­aţii pe suprafeţe mici, cu aplicaţii în diverse dome­nii. Laserul inventat de cercetătorul român a fost bre­vetat şi apreciat de către fizicieni din întreaga lume.

 

×
Subiecte în articol: mari români agârbiceanu ag