x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Irisul negru, folosit în industria alimentară. Cum se obține zahăr dintr-o floare?

Irisul negru, folosit în industria alimentară. Cum se obține zahăr dintr-o floare?

de Andreea Tiron    |    28 Mai 2023   •   08:00
Irisul negru, folosit în industria alimentară. Cum se obține zahăr dintr-o floare?
Sursa foto: Agricool / Antena 3 CNN

Cercetătorii români analizează cum se poate obține zahăr din irişi negri. Studiul este coordonat de profesorul Costel Vânătoru la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice (BRGVLFPA) din Buzău.

Zahărul este extras din rădăcinile plantei, iar concentraţia poate varia de la un soi la altul. Cu sprijinul mai multor universităţi din ţară, Banca îşi propune să stabilească acum, pentru fiecare varietate în parte, concentraţia de substanţe dulci.

Bulbii irișilor conțin o cantitate mare de zahăr, apropiată din punct de vedere al concentraţiei cu cea din plantele clasice, cum ar fi stevia, sfecla sau trestia de zahăr:

„Irisul de zahăr sau irisul dulce denumit popular este un iris din care se extrage o substanţă dulce, care poate înlocui zahărul. Din păcate, el a fost foarte puţin studiat în România, în anii ’80 s-a încercat o alternativă la zahăr şi atunci au fost luate în studiu mai multe plante, printre care şi irisul dulce.

După cum ştiţi, zahărul se extrage din plante, fie că vorbim de sfecla de zahăr, trestia de zahăr, dar cred că mai sunt şi alte plante care le pot înlocui pe cele consacrate. Vorbim despre topinambur, unde avem patru soiuri omologate şi urmează cel de-al cincilea, la care se adaugă şi alte plante, cum ar fi irisul dulce, lemnul dulce sau stevia aclimatizată aici la Banca de Resurse”, a declarat Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru, pentru AGERPRES.

Irisul se poate cultiva foarte ușor, fiind o specie care nu este afectată mult de boli sau dăunători.

Irisul negru este un soi de iris recunoscut imediat datorită florilor sale mari, frumoase, într-o neobișnuită culoare neagră cu note de violet, închis:

„Irisul dulce este apreciat pentru concentraţia sa dulce la nivelul tuberculilor, rădăcinilor tuberizate. Acum încercăm să le punem la punct, avem mai multe varietăţi de iris, vedem care dintre acestea are cea mai mare concentraţie şi în acelaşi timp să vedem potenţialul de producţie, pentru că irisul este o plantă perenă şi trebuie să aflăm cum putem introduce în cultură această plantă, pentru această direcţie de utilizare.

Din punct de vedere al concentraţiei de zahăr, irisul este aproape de plantele clasice, fie că vorbim de sfeclă sau trestie de zahăr şi sperăm ca într-un proiect la care lucrăm cu colegii noştri de la Universitatea Dunărea de Jos şi cei de la Universitatea Bucureşti să cunoaştem mai bine compoziţia biochimică a acestei plante.

Irisul are o paletă largă de exprimare atât sub aspectul înălţimii, cât şi a florii. Avem o paletă largă de culori, de la nuanţe deschise de albastru, violet până la irisul negru, care este o varietate rară, dar care este foarte productivă, foarte viguroasă şi suntem curioşi să vedem analizele de laborator ce indică la aceşti tuberculi.

Planta este atractivă. Sigur, este o plantă decorativă, dar puţini ştiu că poate fi folosită în industria alimentară. Pe de altă parte, ne speriem când vine vorba despre organisme modificate genetic, însă industria parfumurilor a investit cel mai mult în modificarea genetică a plantelor, pentru că doreau să obţină flori care să îşi păstreze parfumul pentru mult timp. Sperăm ca în viitor să analizăm şi aceste aspecte, pentru că sperăm să intrăm în posesia unui gaz cromatograf, un aparat care poate analiza gazul emanat de o floare”, adaugă Costel Vânătoru.

iris negru

×
Subiecte în articol: iris negru zahăr industria alimentara