x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Jucării” pentru bărbaţii care iubesc adâncurile

„Jucării” pentru bărbaţii care iubesc adâncurile

de Anca Aldea    |    11 Mar 2011   •   10:34
„Jucării” pentru bărbaţii care iubesc adâncurile
Sursa foto: Ria Novosti/Reuters

Prezente tot mai mult la târgurile şi evenimentele nautice de lux, submarinele de uz civil au început să devină o constantă în averile oamenilor de afaceri cu mare dare de mână.

Stilatul Hyper-Sub costă „doar” 3,5 milioane de dolari, are aproape zece metri lungime şi patru lăţime şi se poate scufunda la peste 185 de metri. La bordul ambarcaţiunii se pot urca maximum cinci persoane. Tabloidele britanice sunt în stare să facă pariu că Hyper-Sub este genul de submersibil pe care l-ar alege până şi James Bond.

Un loc important în preferinţele cumpărătorilor se află modelul U-010, care este de fapt o combinaţie între iaht şi submarin; este un vehicul extrem de elegant, care la suprafaţă se poate transforma în terasă plutitoare spaţioasă şi relaxantă, iar în adâncuri devine „un fioros” extrem de agil şi puternic.

Frumuşelul submarin galben are o capacitate de două persoane, costă două milioane de dolari şi a fost construit după modelul submersibilului cu acelaşi nume despre care au cântat Beatles-ii. Se scufundă până la 300 de metri şi se poate descurca relativ uşor sub apă datorită, în primul rând, celor patru lămpi cu halogen amplasate în exteriorul său.

La bordul lui Seabreacher X ai două atuuri: ai parte cât cuprinde de adrenalină şi senzaţional – ambarcaţiunea are în dotare o cameră video care transmite live, pe câteva ecrane LCD aflate la bord, momentul scufundării şi „peisajele” subacvatice. Ambarcaţiunea are aspect de delfin, depinde de dorinţa clientului şi „comportament” de... balenă. Submarinul le va oferi întotdeauna celor doi ocupanţi ai săi senzaţia că trăiesc în interiorul unui uriaş mamifer subacvatic...

Din adâncurile întunecate, Seabreacher X se repede spre suprafaţa apei cu o viteză de aproximativ 90 de kilometri pe oră şi iese afară ca o balenă jucăuşă, dar graţioasă, aruncând în jur zeci de valuri spumoase.

Mult mai ieftin decât precedesoarele, Deep Flight Super Falcon seamănă cu un avion de luptă şi nu costă mai mult de 1,5 de milioane de dolari. Cei doi ocupanţi ai submersibilului ar trebui să se considere norocoşi, căci această ambarcaţiune le permite să se piardă uşor în bancurile cu peşti mai mari sau mai mici.

Solitarilor li se recomandă Scubster, construit din fibră de carbon. Simpatic, confortabil, elegant. Se scufundă maximum şase metri, suficient însă pentru amatorii de senzaţii tari şi slabi de inimă.

Având un design curios, EGO Compact Semi Submarine nu se decide niciodată de care parte a apei se află. De fapt, EGO a fost conceput astfel încât doar cabina să se afle în mediul subacvatic şi „aripile” în aer, ambarcaţiunea devenind astfel extrem de uşor de manevrat. Cel mai mare avantaj constă în faptul că pasagerii lui EGO ar putea învăţa foarte uşor, repede şi corect legate de viaţa acvatică.

Clienţii serioşi sunt invitaţi să aleagă ceva mai pe măsură: între un Nautilus VAS Luxury (care costă

2,7 milioane de dolari, dar, atenţie!, este blindat) şi replica unui RC Steampunk Nautilus, după celebrul submarin din „20.000 de leghe sub mări”.

×
Subiecte în articol: stiinta