x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Magnificul

Magnificul

28 Feb 2008   •   00:00

Săptămâna aceasta ZOOM vă prezintă povestea vieţii unuia dintre cei mai mari strategi militari ai istoriei, a celui care a îmbinat războiul cu arta.

Săptămâna aceasta ZOOM vă prezintă povestea vieţii unuia dintre cei mai mari strategi militari ai istoriei, a celui care a îmbinat războiul cu arta.

 

 

Şi-a condus armata de la nisipurile Indiei până la porţile Vienei, deşi, la începutul domniei, în anul 1520, a risipit teama şi teroarea care plutea pe coridoarele palatului în urma tatălui său, Selim I. S-a înconjurat de poeţi, pictori şi muzicieni, deşi prima sa pasiune a fost întotdeauna războiul. Istoria povesteşte că Suleiman I, cunoscut mai degrabă ca Suleiman Magnificul, putea să omoare 1.000 de oameni, pentru ca, apoi, să scrie un poem de dragoste soţiei sale. Povestitorul vă va purta de-a lungul celei mai lungi domnii asupra Imperiului Otoman, perioadă în care se dădeau cele mai multe lupte pentru cucerire, timp în care dragostea, intrigile şi războiul aveau să influenţeze soarta omului care controla cele mai întinse teritorii, uscat şi apă, din Orientul Mijlociu.

 

 

STRATEGIE. Printre primele războaie pe care le-a purtat Suleiman Magnificul în Europa, imediat după ocuparea tronului lăsat liber de moartea tatălui său, au fost cele de cucerire a Damascului şi, ulterior, a Belgradului, oraş ce aparţinea Imperiului Ungar. Cea din urmă misiune era considerată imposibilă, chiar străbunicul lui Suleiman eşuând în încercarea de a impune credinţa în Allah în acest loc. “Legiuitorul”, aşa cum era supranumit de către supuşii săi otomani, nu folosea tactici militare noi, dar avea dibăcia de a le combina într-un mod în care deveneau de neînvins, el fiind primul care a folosit artilerie împotriva soldaţilor pedeştri gândindu-se că luptă împotriva oamenilor, nu a zidurilor de cetate. Deşi a fost un excelent strateg militar şi unul dintre cei mai cunoscuţi războinici ai istoriei, Suleiman a fost mult prea îndrăgostit de soţia sa, pe care a eliberat-o din harem şi cu care s-a căsătorit împotriva legilor acelor vremuri. Ea a fost cea care a avut o influenţă foarte puternică asupra lui, dictând soarta domniei Magnificului, sfârşitului acesteia şi alegerea viitorului sultan.

×
Subiecte în articol: zoom plus